Жълт Кантарион: Природната Лекарствена Сила

Едва ли има някой, който да не знае за жълтия кантарион. И все пак, нека се запознаем по-детайлно с тази невероятна билка и нейните многобройни ползи. Жълтият кантарион съдържа редица мощни съединения като хиперфорин, които са „виновни“ за антидепресантните, антибактериалните, антивирусните, противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на тази полезна билка.

Какви са ползите от приема на жълт кантарион?

  • Антидепресантни свойства: Жълтият кантарион е известен с антидепресантната си дейност. Той се използва в народната медицина от хиляди години като средство за подобряване на настроението и за лечение на депресия, тревожност и други психични разстройства.
  • Облекчаване на болка: Билката е използвана за облекчаване на болка при изгаряния, натъртвания, стомашно-чревни проблеми и други здравословни състояния.Лечение на кожни проблеми:* Лапа от цветовете и листата на жълтия кантарион може да помогне при порязвания, рани, ухапвания от насекоми, циреи и натъртвания благодарение на своите антибактериални и обезболяващи свойства.
  • Подобряване на съня: Жълтият кантарион е използван за лечение на нарушения на съня и нощно напикаване при деца.
  • Други здравословни проблеми: Билката може да помогне при различни състояния като ПМС, хемороиди, пептична язва, белодробни и бъбречни проблеми, туберкулоза, артрит и много други.

Научни изследвания

Предварителните изследвания показват, че жълтият кантарион може да помогне при псориазис, болки в гърлото, хронична кашлица, инфекции на синусите, болест на Паркинсон, синдром на хроничната умора и нервни болки. Проучванията показват, че хиперфоринът в жълтия кантарион повишава освобождаването на невротрансмитери като допамин, норадреналин и серотонин, които играят важна роля за оптималната функционалност на нашата нервна система.

 

Препоръки за употреба

Препоръчително е жълтият кантарион да се приема в продължение на 4-6 седмици, след което да се направи пауза от поне 2 седмици. Това е важно, за да се избегнат потенциални странични ефекти и да се даде възможност на организма да почине. Винаги следвайте указанията на вашия лекар или диетолог и не превишавайте препоръчителната доза. Чай, направен от цъфтящите върхове на жълтия кантарион, може да бъде ефективен при махмурлук и алкохолизъм.

 

Жълтият кантарион е истинско природно съкровище с множество ползи за здравето. Но, може да взаимодейства с някои лекарства, включително антидепресанти, орални контрацептиви и лекарства за сърдечно-съдови заболявания. Затова е изключително важно да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете прием на жълт кантарион, особено ако приемате други медикаменти.