Вредна ли е плодовата захар?

Вредна ли е плодовата захар?

„Мога ли да ям плодове?“ един от най-често задаваните към мен въпроси. И още няколко „Плодовете имат много захар. Ще надебелея ли, ако консумирам плодове?“ В сегашното съвремие информацията е супер достъпна и безкрайно „много“. Аз за себе си винаги се доверявам на сигурни източници и то в сферата на науката. Не на финансово подкрепени маркетингови стратегии, а на научни публикации и специалисти в областта, която ме интересува.  Нека се върнем на плодовата захар.

Плодовата захар не е вредна за нас (и, да няма да ни убие).

За да ви успокоя, бъдете сигурни, можем да консумираме плодове и да това няма да ни убие или да ни направи по-нездравословни или неглижиращи здравословните ни нужди. Нека заедно да погледнем малко по-дълбоко.

Плодовете съдържат фруктоза, обикновено наричана плодова захар. Химиците от хранително-вкусовата промишленост, които аз безкрайно уважавам (но, това им е работата), са открили креативни и умни начини да рафинират фруктозата от нейните естествени източници и да я опаковат в много концентрирани форми в нездравословни храни като

  • безалкохолни напитки, вариации бонбони и студени десерти. Това означава много калории и минимални хранителни вещества, събрани в малки опаковки (винаги четем етикета).

За съжаление, съобщението, което получаваме ние и обществеността (чрез поредица маркетингови промоции и „изпитани“ хранителни тестове), е, че цялата фруктоза е създадена еднаква и в крайна сметка ние ще напълнеем с всяка поета доза – включително естествено срещаща се фруктоза, открита в плодовете. Съгласни ли сме?

Връщаме се при плодовете и плодовата захар Важно е да запомним, че плодовете са пълни с много по-здравословни хранителни вещества от , нека вземем за сравнение, един най-обикновен един бонбон. Плодовете имат обем и наситеност под формата на вода и фибри. Да не говорим, че ни осигуряват ценни Витамини, Минерали и Фитохимикали (т.е. растителни пигменти, които придават цвета на храната и също имат благоприятни за здравето ни свойства).

Храносмилателният профил на плодовете в тялото ни е различен от този на рафинираната нездравословна храна. За плодовете, тъй като са в естественото си пълноценно състояние, ще отнеме на тялото ни малко повече работа, да ги разгради. Това ни оставя да се чувстваме сити за по-дълго време и е по-малко вероятно е да прекалим с консумацията им. При  бонбоните, от друга страна,  които са предимно рафинирана захар,  преминаването им през нашият организъм е много по-бързо (т.е. тежката храносмилателна работа е свършена).

Дори често се чувстваме по-малко удовлетворени и с това е по-вероятно да посегнем към следваща безалкохолна напитка  или следващ бонбон. Съгласни, сме нали?

Да консумираме плодове и да пренебрегнем мнението на човека или публикацията в интернет, които продължават да ни казват, че ще ни направят „по – дебели“ или са „вредни“! Дори в диетолечението и хранителната терапия и начин на живот –  има консумация на плодове от различните по състав групи. Хранителната култура ни помага да разделяме и игнорираме всички неистинни съвети.