Витамини  от групата В. Витамин В3. Витамин В3 като необходимост за тялото.

Витамини от групата В. Витамин В3. Витамин В3 като необходимост за тялото.

Ниацин или другото му наименование Витамин РР е водноразтворим витамин. Той е един от групата на В-комплекс, но е значително по-устойчив от останалите В витамини.

Открива се в две форми – никотинова киселина и ниацинамид, имащи еднаква витаминна активност. Човешкият организъм може да произвежда ниацин, като оползотворява на аминокиселината триптофан, но ниацин не се складира в организма.

Витамин В3 е необходим на тялото

за да бъдат осигурени два жизненоважни ензима, които подпомагат производството на енергия от храна, приемана под формата на глкюкоза. Това се осъществява чрез цикъла на Кребс, един твърде сложен процес в клетките, при който се произвежда енергия под формата на АТР и въглероден диоксид. Този цикъл е довършителната дейност при окисляване на протеините, въглехидратите и мазнините.

Ниацинът има значение за здравината в структурата на кожата и нейния добър вид. Съдейства за нормалното функциониране на храносмилателната система, преодоляване на стомашно-чревни смущения и лошия дъх, който често е последица от тях. Подпомага преодоляването на кризи при мигрена. Допринася за понижаване на кръвното налягане при хипертония. Снижава нивото на холестерола и триглицеридите.

Ниацин в натурална форма се среща в много растителни и животински продукти. Богатите на протеин храни са едни от най-значимите източници на витамин РР: крехки животински и птичи меса, различни видове риба, като рибата тон е на първо място. Пълнозърнестите видове хляб също са сравнително добър източник на ниацин. Ниацин се добавя и към много храни.

При дефицит

най-лош вариант е пелаграта, болест, която е резултат от неправилен начин на хранене, базиран на зърнени храни. Болестта може да е последица и от недохранване. В Южна Америка през 1912-1916 г. от пелагра са страдали повече от 100 000 човека, а всеки десети от тях умирал. В Испания, Италия, САЩ, Румъния и някои други страни пелаграта е била широко разпространена, защото населението се е хранело основно с царевица, а в царевицата няма аминокиселината триптофан, от която човешките клетки могат да синтезират витамин РР. Дерматит, депресия и други психични смущения също могат да са последица от недостиг на ниацин. По-леки симптоми на ниацинов дефицит са свръхчувствителност на кожата, безпокойство, мускулна слабост, намален жизнен тонус. Витаминът не е токсичен, но свръхдози над 60-70 мг не се препоръчват. Ако ниацин се приема като суплемент, е най-подходящо това да става непосредствено преди или след хранене. Предозирането с витамин В3 може да бъде особено опасно за хора, които страдат от астма и пептична язва.

прочети още по темата тук: