Витамини от групата В. Фолиевата киселина В9. Ползи от прием на фолиева киселина. Източници на фолиева киселина.

Витамини от групата В. Фолиевата киселина В9. Ползи от прием на фолиева киселина. Източници на фолиева киселина.

Фолиевата киселина В9

е кофактор на ензимите, трансфериращи единични въглеродни групи (формил или хидроксиметилова група), вид водно разтворим витамин, принадлежащ към тези от група В, а именно – В9 или фолацин.

Дневната доза прием е 400 мг. За деца от 0 до 4 години 60 – 80 мг. Бременни и кърмачки – 600 мг. Тя е необходима за жизненоважни химични реакции, които стимулират формирането на новите клетки в тъканите и органите на тялото , и за формирането на нови червени кръвни телца от костния мозък. Фолиевата киселина е ключова и за здравето на нервната система и за метаболизирането на протеините, които приемаме с храната. Тя помага на клетките да се размножават. Необходима е за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. 

Както и всички останали, така и този витамин има ключова роля в сложната система от биохимични реакции в организма. Особено важен е фолатът за синтезата на компонентите на ДНК, а това го прави изключително необходим най-вече за клетките, характеризиращи се с усилено делене. Това включва кръвотворенето, както и всички процеси по време на растежа и развитието през ембрионалния и феталния живот и, разбира се, детската възраст. Своята роля фолатът осъществява съвместно с витамин В12. Фолиевата киселина има отношение и към метаболизма на някои аминокиселини като хомоцистеина.

Човешкият организъм си набавя фолиевата киселина отвън, чрез храната, т.е. не си я синтезира сам. Много са хранителните източници на фолати, а абсорбцията им в чревния тракт не е еднаква за всеки от тях. Името на фолиевата киселина произлиза от латински, като folium – листо. Именно листните зеленчуци са едни от най-важните източници на витамина. Наред с тях обаче, не бива в никакъв случай да се пренебрегва и ролята на зърнените храни, на бобовите растения, на ядки като слънчогледовото семе и фъстъци, някои плодове. Ценни в това отношение са още черния дроб и яйцата, както и маята за хляб. Фолиевата киселина е стабилна при термична обработка на храната.

Ползи от прием на фолиева киселина

За момент ще оставим ползите от приема на фолиева киселина за бременни и ще се съсредоточим повече върху тези, за които може дори да не подозирате, че съществуват. А именно:

 • грижи се за мозъчната функция – Ниските нива на фолиева киселина повишават риска от развитие на някакъв вид невродегенеративно заболяване, като деменция например.
 • подобрява работата на сърдечно-съдовата система – Приемът на фолиевата киселина спомага за по-доброто функциониране на сърцето. Това от своя страна значително намалява риска от различни сърдечни заболявания. Регулира се кръвното налягане и се подобрява потока на кръвта през организма. Нещо много важно, което не бива да се забравя, е връзката между фолиева киселина и инсулт. Благодарение на това, че помага на кръвта да се движи свободно из цялата кръвоносна система, фолиевата киселина се грижи за организма, като намалява вероятността от появата на инсулт.
 • облекчава симптомите по време на менопауза – По време на този етап от живота на жената, промените, които настъпват в тялото, са огромни и необратими. Често са съпътствани от различна симптоматика, която е неприятна и допълнително изнервя жената. Фолиевата киселина има подобен на естрогена ефект. Естрогенът е основният хормон, който се губи през този етап, и е причината за всички симптоми, които жената може да изпитва. Ето защо е добра идея жените да приемат фолиева киселина и така менопаузата ще се понесе много по-лесно.
 • намалява страничните ефекти при някои лекарства – Приемът на фолиева киселина при хроничен артрит, ревматоиден артрит и псориазис е задължителен, ако медикаментозната ви терапия включва метотрексат. Това е имуносупресорен медикамент, който се използва при лечение на гореспоменатите заболявания, а също и при някои видове рак. Това е и причината често да се изписва на пациентите фолиева киселина за стави.
 • контролира нивата на кръвната захар – Фолиевата киселина спомага върху контрола на кръвната захар при диабетици. Тя намалява инсулиновата резистентност, като намалява усложненията, които възникват вследствие от диабет.
 • помага при проблеми с бъбреците – Проблемите с бъбреците често се свързват с високи нива на хомоцистеин. Приемът на фолиева киселина може да намали нивата му, като това впоследствие може да облекчи бъбречните проблеми, намалявайки риска от сърдечни заболявания.
 • намалява симптомите на депресия – Хората, страдащи от депресия и депресивни състояния, имат по-ниски нива на фолат в кръвта. При лечение с антидепресанти, добавките с фолиева киселина могат да облекчат част от симптомите при депресия.

Източници на фолиева киселина

Основните начини са два – чрез храната, която се приема и с помощта на хранителни добавки.

    1. Храни, богати на фолиева киселина

Както вероятно разбрахте, не можете естествено да си набавите фолиева киселина. Можете обаче да си набавите фолат, който в общи линии е с абсолютно същата функция като фолиевата киселина.

 • листни зеленчуци – Споменах ви, че в листните зеленчуци се съдържа голямо количество фолат. Такива са спанак, лапад, кейл, листа от червено цвекло и непопулярният зеленчук – манголд.
 • ядки – Голяма част от суровите семена и ядки съдържат в себе си завидно количество фолат. Ползите им не се ограничават само до фолата, с тях ще си набавите и витамини, полезни мазнини и антиоксиданти.
 • броколи – “Любимият” на всички деца зеленчук се появява и в редиците на основните естествени източници на фолиева киселина. В 100 г броколи ще откриете около 16% от необходимото ви дневно количество фолиева киселина. А да не забравяме и всички други витамини, които се крият в броколите.
 • леща – Това е изключителен източник на фолат. В 1 чаена чаша леща се крият цели 90% от дневната доза витамин B9.
 • карфиол – Освен че е заместител на въглехидратите, в карфиола ще откриете и 14% от дневното количество витамин В9.

    2. Фолиева киселина под формата на хранителни добавки

Невинаги обаче естествените източници на фолат могат да се окажат достатъчни за набавянето на необходимото количество витамин в кръвта. В такива случаи на помощ идват хранителните добавки. Тялото абсорбира киселината много по-добре и по-лесно под формата на хранителна добавка, отколкото от храната.

Бъдете много внимателни в избора си на хранителни добавки и винаги се доверявайте само на регламентирани такива, от доказани производители.