Витамини от групата В. Витамин В7 или биотин. В7 поддържа дейността на нервната система .

Витамини от групата В. Холин – витамин В4. За какво допринася адекватния прием на холин?

Той е от първостепенно значение за добрата памет, нормалното умствено развитие, нормалните мускулни контракции, здравето на сърдечносъдовата система и ограничаването на възпалителните процеси.

Витаминоподобното вещество, с характеристики сходни на тези на В-витамините, е прекурсор на ацетилхолина – най-използвания от организма ни невротрансмитер, който участва във формирането и съхранението на спомените, в комуникацията на невроните и управлението на моторните функции – движенията, които осъществяваме посредством мускулните съкращения. Без адекватен прием на холин с храната или под формата на суплементи, организмът не може да произведе достатъчно ацетилхолин, което води до нарушения в тези функции.

Все още липсват достатъчно изследвания върху връзката между холина и умственото здраве, но вече е установено, че той забавя напредването на Болестта на Алцхаймер, облекчава симптомите на Болестта на Паркинсон (тъй като негово производно е прекурсор на допамина), предотвратява тревожност и безпокойство, и подобрява състоянието при повечето нервни разстройства. Холинът играе още по-важна роля при развитието на нервната система на децата, като приемът му в необходимите количества предотвратява развитието на вродени дефекти като спина бифида, например.

Холинът е важен компонент на клетъчните мембрани и предпазва от развитието на сърдечносъдови заболявания, и предотвратява и лекува пагубното за чернодробните функции затлъстяване на черния дроб (чернодробна стеатоза).

За какво допринася адекватния прием на холин?

 1. Осигурява здравината на клетъчните мембрани, през чийто портове хранителните вещества влизат, а отпадъчните продукти се изхвърлят от клетките, и така им позволява да функционират нормално.
 2. Осигурява нормалното подаване на командите от нервните влакна към мускулите
 3. Предотвратява натрупването на хомоцистеин в кръвта. Високите нива на това съединение са свързани с развитието на атеросклероза и др. сърдечносъдови заболявания, както и на остеопороза.
 4. Намалява хроничните възпалителни процеси, което води до облекчаване симптомите на редица хронични заболявания и засилва мускулния растеж.

Симптомите за дефицит на холин

 1. Лесна уморяемост и изтощение
 2. Безсъние
 3. Влошено уринообразуване в бъбреците
 4. Натрупване на мазнини в кръвта
 5. Нервно-мускулни проблеми
 6. Повишени нива на триглицеридите
 7. Дефицитът на холин може да доведе до дефицит на други важни за здравето В-витамини – В6, В9 (фолиева киселина) и В12, както и на недостиг на аминокиселините серин и глицин.

При най-тежките случаи на холинов дефицит може да се стигне до нарушаване на чернодробните функции, сърдечносъдови заболявания, нарушения в растежа и умственото развитие, аномалии при формирането на костите, недостатъчно производство на червени кръвни телца, безплодие, респираторен дистрес при новородените, анемия, високо кръвно налягане и бъбречна недостатъчност. Нарушените бъбречни функции и недостигът на червени кръвни телца в случая са породени от липсата на необходимия фосфатидилхолин, който организма не може да синтезира без наличието на холин. Това от своя страна нарушава транспорта и метаболизма на мазнините и прави невъзможно изгарянето и използването им за енергия.

Симптомите на холинова свръхдоза

Консумацията на прекомерни количества холин води до редица странични ефекти. Могат да се появят замайване и световъртеж, тъй като много високите дози холин (до 7,5 гр.) понижават кръвното налягане. При още по-високи дози (10-16 гр. дневно) или свръхчувствителност може да се появи обилно потене и слюноотделяне, гадене и повръщане и неприятна рибена миризма на тялото, заради прекомерното образуване и изхвърляне през порите на кожата на метаболита на холина, триметиламин.

При високи дози на съдържащия се в някои суплементи холин магнезиев трисалицилат (3 гр. дневно) може да се стигне до нарушения на чернодробната функция, общ сърбеж и звънтене в ушите (тинитус). Тези вредни за здравето ефекти обаче се дължат на присъстващия в солта салицилат, а не на холина.

прочети още по темата тук: