Витамин D. Диетичен прием и признаци на дефицит.

Витамин D. Диетичен прием и признаци на дефицит.

Витамин D общият термин за ергокалциферол (витамин D2) и холекалциферол (витамин D3), които се образуват от съответните им провитамини, ергостерол и 7-дехидрохолестерол, след двуетапна реакция, включваща ултравиолетово-B (UV-B) облъчване и последваща термична изомеризация. Витамин D2 и витамин D3 са мастноразтворими и присъстват в храни и хранителни добавки. Витамин D3 също се синтезира ендогенно в кожата след излагане на UV-B облъчване. През летните месеци или след излагане на изкуствено UV-B облъчване, синтезът на витамин D3 в кожата може да бъде основният източник на витамин D.

Диетичен прием

Диетичният прием на витамин D е от съществено значение в случай на ендогенен синтез, поради недостатъчно излагане на UV-B , липсва или е недостатъчно. В тялото ни, в рамките на часове след поглъщане или синтез в кожата, витамин D или се превръща в своя биологично активен метаболит 1,25(OH)2D, или се доставя до тъканите за съхранение (като витамин D или неговите метаболити).

Дефицитът на витамин D води до нарушена минерализация на костите поради неефективно усвояване на хранителния калций и фосфор и е свързан с повишаване на серумната концентрация на ПТХ. Клиничните симптоми на дефицит на витамин D се проявяват като рахит при децата и остеомалация при нас възрастните. Витамин D играе важна роля в няколко телесни функции, включително усвояването на калций и фосфор, изграждането на здрави кости и поддържането на имунната система.

Витамин D е едновременно хранително вещество, което приемаме и хормон, който тялото ни произвежда. Това е мастноразтворим витамин, за който отдавна е известно, че помага на тялото ни да абсорбира и задържа калция и фосфора (и двете са критични за изграждането на костите). Също така, лабораторни изследвания показват, че витамин D може да намали растежа на раковите клетки, да помогне за контролиране на инфекциите и да намали възпалението.

Много от органите и тъканите на тялото имат рецептори за витамин D, което предполага важни роли извън здравето на костите и учените активно изследват други възможни функции. Съществуват редица начини за повишаване на нивата на витамин D, включително консумация на храни, съдържащи или обогатени с витамин D, излагане на слънчева светлина и добавки.

Роля на нивото на витамин D за здравето

Витамин D изпълнява няколко важни функции в тялото ни, включително изграждането на здрави кости и зъби и поддържа здравето на имунната система. Изследванията показват, че той също играе важна роля в регулирането на енергийните нива и настроението ни и дори може да помогне за намаляване на вероятността от определени заболявания.

Ролята на витамин D в превенцията на заболяванията е популярна област на изследване, но ясните отговори за ползата от приема на количества над RDA не са убедителни. Въпреки че наблюдателните проучвания виждат силна връзка с по-ниските нива на определени заболявания в популациите, които живеят в по-слънчев климат или имат по-високи серумни нива на витамин D, клиничните изпитвания, които дават на хората добавки с витамин D, за да повлияят на определено заболяване, все още са неубедителни. Това може да се дължи на различен дизайн на проучването, разлики в степента на усвояване на витамин D в различните популации и различни дозировки, давани на участниците.

Една от най-важните роли на витамин D е регулирането на усвояването на калций и фосфор в кръвта, което е жизненоважно за здравето на костите. Здравите кости предлагат защита от редица здравословни състояния, включително остеопороза и рахит (разстройство при деца, при което костите са слаби и меки). Наличието на здрави кости също може да помогне за предотвратяване на фрактури.

Освен това витамин D има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които поддържат имунната система и могат да помогнат за предпазване от някои инфекции. Някои изследвания предполагат, че витамин D може да играе роля за намаляване на вероятността от определени заболявания, като сърдечни заболявания, множествена склероза и диабет тип 2, въпреки че са необходими по-сериозни проучвания. Други изследвания са установили, че витамин D може да играе важна роля в поддържането на енергийните нива, регулирането на настроението и дори може да намали шанса от депресия.

Определяне нивата на витамин D

Нивата ни на витамин D могат да се определят с кръвен тест. Тестът ще измери нивото на 25 хидроксивитамин D или 25(OH)D в кръвта . Това е веществото, в което черният дроб променя витамин D, преди тялото ни да може да го използва.

В медицинската общност има известен дебат относно „здравословните“ или „идеалните“ нива на витамин D. Обикновено ниво на витамин D под 20 ng/mL се счита за дефицит и повечето от нас трябва да се стремим към ниво от 30 ng/mL или по-високо.

Признаци на дефицит на витамин D- изследвания

В световен мащаб около 1 милиард души имат дефицит на витамин D. Като цяло животът на географски ширини, по-далеч от екватора, е свързан с по-висок риск от дефицит на витамин D, тъй като тези райони са по-малко изложени на слънце. Хората, които страдаме от затлъстяване, имаме по-тъмна кожа или сме на възраст над 65 години, също можем да имаме по-ниски нива на витамин D. Може не винаги да е очевидно, когато човек има дефицит на витамин D. Всъщност повечето хора може да не изпитваме никакви симптоми. Все пак някои признаци на дефицит на витамин D могат да включват: умора, мускулни болки или мускулна слабост, болка в костите и ниски нива на енергия, промени в настроението, включително депресия

Умората и ниската енергия са често срещани признаци на дефицит на витамин D. Една теория зад това включва връзката на витамин D с митохондриите – „електростанцията“ на клетката ни, която генерира енергия за използване от различни части на тялото. Изследвания показват, че витамин D поддържа химичните процеси в митохондриите и следователно липсата на витамин D може да повлияе отрицателно на митохондриалната функция, което води до умора. Запомняме това!