Дефицит на витамин D. Как да набавим витамин D?

Витамин D

Има все повече доказателства, които показват, че коригирането на дефицита на витамин D води до подобрени енергийни нива. Ще си позволя да дам пример с който се запознах наскоро. Едно проучване разглежда 174 възрастни пациенти с умора. От тези участници е установено, че 77 процента имат ниски нива на витамин D (под 30 ng/mL). След пет седмици терапия с витамин D, симптомите на умора се подобряват значително във всички области, включително физическо, психическо и емоционално здраве.

И друго проучване, което включва 120 здрави индивида с дефицит на витамин D (под 20 ng/mL), които съобщават за симптоми на умора. Участниците са разделени на две групи: едната група получава единична перорална доза от 100 000 единици витамин D, докато другата група получава плацебо. Тези, лекувани с витамин D, са имали значително подобрение на симптомите на умора в сравнение с тези в групата на плацебо.

Медицината за Витамин D

Някои завладяващи казуси също така силно предполагат, че витамин D може да играе важна роля в борбата с умората при хора с дефицит на витамин D. Ще преразкажа един такъв казус, който описва 61-годишен мъж, който е имал прекомерни нива на умора през деня. Той не е имал анамнеза за депресия, сънна апнея или нарколепсия, която да обясни симптомите му. Кръвен тест показа, че той има дефицит на витамин D при 18,4 ng/mL.

Лекарите му въвеждат терапия с витамин D, за да повишат нивата му. При проследяване на 3 и 12 месеца пациентът съобщава за пълно отшумяване на умората през деня. По подобен начин, друг случай на 28-годишна жена с прекомерна дневна сънливост, дефицит на витамин D и липса на анамнеза за депресия или нарушения на съня съобщава, че нейните симптоми са изчезнали в рамките на две седмици от лечението с добавки с витамин D. Тук вече и моят опит говори, защото през изминалата година приложих кратка терапия и за сравнително кратко време се чувствах прекрасно и в тонус.

Искам да приложа и други изследвания, които показват, че витамин D може да помогне за регулиране на настроението. Преглед на 25 проучвания заключава, че добавянето на витамин D може да помогне за намаляване на негативните емоции. Друг преглед пък на 14 наблюдателни проучвания установява връзка между ниските нива на витамин D и депресията. Теорията е, че наличието на рецептори за витамин D в мозъка, особено в регионите, за които се смята, че участват в депресията, може да обясни ролята му.

Въпреки това, нито едно голямо проучване досега не показва, че добавянето на витамин D може да предотврати или подобри симптомите на депресия. Проучванията продължават все още.

прочети още по темата тук: