Транс мазнини

Транс мазнини

Транс мазнините са вид мастни киселини, които са налични в два основни видове: транс-мононенаситени (t-MUFA) и транс-полиненаситени (t-PUFA). Те се образуват преимуществено по време на хидрогенирането на растителни масла, което е процес, използван в промишлеността за промяна на течни масла в твърди. Процесът води до промяна в структурата на мастните киселини, като се образуват транс връзки между атомите на въглерод в молекулите. Ето някои основни характеристики и определения на транс мазнините:

  • Транс-мононенаситени (t-MUFA). Транс-мононенаситените мазнини съдържат поне една транс връзка във всяка молекула. Обикновено се срещат в някои видове месо и млечни продукти.
  • Транс-полиненаситени (t-PUFA). Транс-полиненаситените мазнини съдържат повече от една транс връзка във всяка молекула. Обикновено се срещат в продукти, които са били подложени на процес на хидрогениране, като определени видове бисквити, сладкарски изделия и фритюрни масла.

Транс мазнините са известни с това, че повишават нивата на лошия холестерол (LDL) и намаляват нивата на добрия холестерол (HDL), което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Затова здравните организации, включително Световната здравна организация (СЗО) и др., препоръчват ограничаване на консумацията на транс мазнини в хранителната диета. В много страни законодателството изисква производителите да декларират съдържанието на транс мазнини в продуктите, което позволява на потребителите да направят информиран избор.