Хранителен план и вид спорт

Хранителен план и спорт. Подходящи съображения

Специализираните практики в насока храненето са различни и съвременни, а връзката между доброто здраве и доброто хранене е добре установена. Във времена като днес информацията и компетенциите са изключително достъпни. Интересът към храненето, диетолечението, хранителен коучинг, промоция и  въздействието им върху спортните резултати вече е наука, която сама по себе си и успешно генерира заслуги в световен мащаб.

Независимо дали човек е  състезаващ се спортист, спортуващ играч през уикенда или практикуващ всеки ден, основата за отлично представяне не се открива само в генетичен потенциал, тренировка и психическа нагласа, ами и в подходящата питателна диета. Не се твърди и че правилното и здравословно хранене не е важно за всички хора, но в аспект на активния спортист е от първостепенно значение.

Интензивните физически натоварвания предявяват огромни изисквания към активния организъм. Конкретна диета за повишаване директно  на силата и издръжливостта или мощта, не е установена, но адекватната хранителна стратегия дава възможност на спортистите да тренират и да се състезават с максимума от своите възможности. Накратко, един добре планиран, питателен режим трябва да отговаря на повечето от нуждите на спортиста от витамини и минерали и да осигурява достатъчно протеин за насърчаване на мускулния растеж и възстановяване. Храните, богати на нерафинирани въглехидрати, като пълнозърнест хляб и зърнени храни, трябва да формират основата на диетата.

Хранителен план и съображения Плановете при спортно хранене трябва да бъдат съобразени с индивидуалния спортист и се вземат предвид неговия специфичен спорт, етап на подготовка, цели, климатични условия, хранителни предпочитания и т.н.т., което за специалиста по хранене се оказва практическо предизвикателство. Тук правилната диета е решаващ фактор за адаптирането на организма към стреса от спортните натоварвания за ефективното възстановяване и превенцията на заболяванията и уврежданията при спортуващите. В следствие на генетични аномалии и вече настъпили заболявания или увреждания от различно психо соматично естество –  също. Диетата играе жизненоважна роля в процеса на рехабилитация след нараняване или заболяване и е ключова част от процеса на възстановяване.