Псориазис. Причини и правилно хранене. Билки при псориазис.

Псориазис. Причини и правилно хранене. Билки при псориазис.

Псориазисът е тихия бич на съвремието. Характеризира се с розови плаки,  покрити със сребристи люспи и зачервени плаки по краката, коленете, ръцете, лактите,  окосмената част на главата, ушите и гърба. Ноктите на ръцете и краката губят блясъка си, по тях се появяват бразди и вдлъбнатини. Заболяването често има наследствен характер и се свързва с ускорен растеж на епидермалните клетки, които не успяват да съзреят. Докато нормалните клетки в епидермиса зреят и преминават от най-долния до най-горния слой на епидермиса за около 28 дни, при това заболяване този преход е съкратен да около 8 дни. Това води до поява на лющещи се плаки, които покриват все по-големи  и по-големи области. Заболяването не е заразно.

Дерматозата обикновено протича с изостряне и стихване и започва около 15 – 25 годишна възраст. Сред провокиращите заболяването фактори са нервното напрежение, стресът, телесните заболявания и травми, оперативните, оперативните интервенции, порезните рани, отровния шмах, редица вирусни и бактериални инфекции, слънчевото изгаряне, прекомерният прием на алкохол и лекарства, нестероидни противовъзпалителни литиеви препарати, хлороквин (Aralen) и бета-блокери (прилагани при сърдечни заболявания и хипертония). При някои болни се наблюдава и специфичен псориатичен артрит, подобен на ревматоидния, който трудно се поддава на лечение. Основната причини за поява на заболяването е неизвестна, но се знае, че то може да се дължи на лошо използване на мастите в организма. Псориазисът е рядко срещано заболяване в страни, където диетата е бедна на мазнини. Последните изследвания посочват връзката между това заболяване и имунен отговор. Болните от СПИН често страдат от силно изразен псориазис. Образуването на токсини при заболяванияна дебелото черво също се свързва с развитието на болестта.

Хранене

  • Ако сме диагностицирани с псориазис, половината от диетата ни трябва да се състои от  пресни и необработени храни. Приоритет е да включим рибата в менюто си, както и пресни плодове, зърнени храни и зеленчуци.
  • Започваме да консумираме повече фибри. Те са особено важни за дебелото черво. Някои, особено пектинът на ябълките и люспите oт индийски живовляк, свързват токсините в червата и подобряват екскрецията им с изпражненията които отделяме. Следваме и се запознаваме с програма за очистване на дебелото черво.
  • Важно е да е приемаме допълнително рибено масло, ленено масло или масло от пупалка. Всички те вече са достъпни и лесно могат да се набавят. Съдържат вещества, потискащи продукцията на арахидоновата киселина (АК) – естествена субстанция, която стимулира възпалителния процес и влошава псориазиса. Използваме студено пресовани масла от ленено или сусамено семе и от соя.
  • Червеното месо и млякото са вкусни, но богати на АК и би било разумно да ги избягваме. Не консумираме цитрусови плодове, пържени и рафинирани храни, наситени мастна киселини (месо и млечни продукти), захар и бяло брашно.

Хранителни вещества

Задължителни

Масло от ленено семе или масло от пупалка.

Препоръчителна доза – според указанията, може да обърнем внимание на листовката. Те ни  осигуряват есенциални мастни киселини, които са важни при всички кожни заболявания. Предпазват и кожата ни от сухота.

Витамин А

с каротиноиден комплекс плюс с естествен бета-каротин. Препоръчителна доза – според указанията, може да обърнем внимание на листовката. При бременност – препоръчителна доза е по специфична и се консултираме с наблюдаващия ни бременността АГ специалист. Предпазва също така и кожната тъкан. Внимание: Ако имаме при диабет, пропускаме тази добавка. Болните от диабет не могат да вземат бета-каротин.

Витамин D3

Препоръчителна доза – според указанията, може да обърнем внимание на листовката. Много е важен за кожата ни.

Цинк плюс

Белтъчният ни метаболизъм зависи от цинка. Протеините са необходими за оздравяването. За най-добро усвояване използваме таблетки за смучене цинков глюkонaт плюс Мед – Необходима за балансиране на цинка. Препоръчителна доза – според указанията, може да обърнем внимание на листовката.

Много важни хранителни вещества

Хрущал от акула  (BeneFin) Препоръчителна доза – според указанията, може да обърнем внимание на листовката. Не е много известен, но потиска растежа на кръвоносните съдове и спира разпространението на псориазиса. Първо престават сърбежът и лющенето, а след това постепенно отслабва и зачервяването. Резултатите са видими между 2-3месеца. Все още се правят проучвания, но според учените, той е силно ефективен при псориазис и не е токсичен.

Протеолитични ензими Препоръчителна доза – според указанията, може да обърнем внимание на листовката и задължително между храненията. Стимулират процеса и възстановяването на протеините.

Витамин В-комплекс Препоръчителна доза – според указанията, може да обърнем внимание на листовката. Необходими за всички клетъчни функции. Антистресови витамини, които поддържат кожата здрава.

плюс  Допълнително витамин В1 (тиамин)Нужен за възстановяването и оздравяването на кожната ни тъкан.

Пантотенова киселина (витамин В5) Подпомага функцията на надбъбречните ни жлези и ги освобождава от стрес.

Витамин В6 (пиридоксин) Предотвратява задържането ни на течности и намалява инфекцията.

Витамин В12  и Фолиева киселина Използваме таблетки за смучене или сублингвална форма. Употреба и препоръчителна доза – според указанията, може да обърнем внимание на листовката.

Витамин Е Дозата е по схема и след консултация със специалист. Неутрализира свободните радикали, увреждащи кожата ни. За по лесно усвояване използваме емулсионна форма.

Витамин С с био – флавоноиди Препоръчителна доза – според указанията, може да обърнем внимание на листовката. Важен витамин за производството ни на колаген и образуването на кожната тъкан. Укрепва имунната система.

Билки при псориазис

Коренът от репей и сарсапарилата прочистват кръвта. Сарсапарилата и къдравия лапад прочистват токсините.  Компресите с глухарче също имат добър ефект –  изплакваме засегнатите места с морска вода няколко пъти дневно. Полезно е да прибавяме по 2 чаени лъжици джинджифил към водата във ваната. Дори при зачервяване и отток , бихме могли да приложим безалкохолен екстракт от джинджифил, който намаля зачервяването при засегнатите зони. Лавандулата може да се приложи в сауна или парна баня. Тя има противовъзпалителен и успокояващ ефект. Хубаво е да запомним, че при хипертония и в състояние на бременност, термичните методи не се прилагат.  Силимаринът (екстракт от бял трън) увеличава секрецията на жлъчка (също така предпазва и черния ни дроб), която всъщност пречиства кръвта.

Лечение и терапии

Засега и до колкото съм запозната,  не е разработено универсално лечение на псориазиса. Самата терапията цели намаляване на оплакванията и е свързана с локално приложение на кремове и мехлеми с цел омекотяване на плаките и внимателното им излющване. Понякога, лечението с ултравиолетови лъчи има добър ефект. То забавя продукцията на нови епидермални клетки. Тази терапия се комбинира с камрани за локално приложение. Намазаното с катран място се излага на ултравиолетови лъчи. Подобна е и терапията с антралин (Drithocreme, Dritho-Scalp), което замества катрана. Такa се премахват люспите и мъртвата кожа. Рецидивите и пристъпите на заболяването, се повлияват добре през летните месеци.  До добри резултати довежда и криотерапията (замразяване) на малките псориатични плаки с течен азот. Кортикостероидите кремове, имат добър ефект, но предизвикват атрофия на кожата.