Полезни и здравословни хранителни навици, които подобряват здравето при гинекологични болести: ендометриоза, миома, предменструален синдром, мастопатия

Полезни и здравословни хранителни навици, които подобряват здравето, при сърдечно – съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са един от основните проблеми на съвремието, с които се сблъскват все повече хора. Здравето на сърцето и кръвоносните съдове е от съществено значение за качеството на живота на всеки един от нас. Но какво да правим и по какъв начин да действаме, когато сме изправени пред състояния като високо кръвно налягане, ниско кръвно налягане, повишен холестерол или дори опасни заболявания като инфаркт, стенокардия или сърдечна недостатъчност? Отговорът е еднозначен– правилно хранене и подходяща физическа активност, които ще ни предпазят от подобни тежки здравословни състояния, които понякога могат да бъдат и фатални.

Какво е важно да знаем за правилното хранене при сърдечно-съдови заболявания?

Храната е едно от основните неща, които трябва да използваме като превенция за такъв тип заболявания. Тя трябва да бъде здравословна и да помага за поддържането на оптималното тегло, което е и една от предпоставките за поддържане на оптималните граници на нивото на кръвното налягане и холестерола в кръвта.

Основните принципи на здравословното хранене са известни на повечето хора

– трябва да консумираме повече плодове и зеленчуци, да избягваме мазните и сладки храни, да приемаме достатъчно вода и да избягваме алкохола и цигарите. Но какво точно трябва да правим, за да поддържаме здравето на нашето сърце и кръвоносната ни система?

Един от основните моменти, които ни сигнализират, че нещо не е наред със сърдечно-съдовата ни система е промяната в кръвното налягане. Когато става въпрос за високото кръвно налягане, е важно да се избягват факторите, които го предизвикват и да се спазват определени правила и здравословен начин на живот. Такива фактори могат да са неправилното хранене, недостатъчната физическа активност, стресът, наднорменото тегло и т.н. Затова е важно да се приемат достатъчно плодове и зеленчуци, които са богати на витамини и минерали, да се избягват мазните и захарните и др.

  • диетата ни трябва да присъстват основно плодове, зеленчуци, целозърнести храни, ядки, семена и нелютиви подправки. Необходимо е да се избягва високото съдържание на наситени мазнини и трансмазнини в дневното ни меню, които са основният източник на холестерол. Вместо тях може да се консумират полезните мазнини, открити в риба, авокадо и ядки. Също така е важно да се намали количеството на сол, което се консумира ежедневно, тъй като това може да повиши кръвното налягане. Вместо сол се препоръчва да се използват нелютиви подправки като лимонов сок, магданоз и босилек.

За да се поддържа здравословният кръвен филтър, се препоръчва да се консумират богати на антиоксиданти храни като ягоди, боровинки и годжи бери. Всеки ден е важно да се консумират най-малко пет плодови и зеленчукови порции, за да се поддържа здравословният баланс на организма.

Високото кръвно налягане е сериозно заболяване, което може да доведе до сериозни усложнения, ако не се лекува правилно. Подходящото хранене може да намали риска от развитие на заболяването и да позволи на пациентите да контролират състоянието си. Препоръчителни са зелените листни зеленчуци, като спанак, репички, маруля, брюкселско зеле, броколи и кайсии. Те съдържат голямо количество калий, който помага да се нормализира високото кръвно налягане. Още храни, подходящи за високо кръвно налягане, също богати на калий, са банани, домати, сушени кайсии, спанак, авокадо, маслини и др.

Омега-3 мазнините, които се срещат в рибата, са също необходими предпоставки за здравето на сърцето и могат да бъдат добавени към диетата.

Подходящото хранене може да помогне при контролирането на високото кръвно налягане и да намали риска от сериозни усложнения, които да предизвикат още по-сериозни и необратими здравословни състояния.

Калият е микроелемент, който контролира нивата на натрий в организма и помага в управлението на кръвното налягане. Освен това, храните, богати на магнезий, като овес, ядки, боб, спанак и др., също могат да помогнат в управлението на кръвното налягане, като регулират нивата на калций в организма и предотвратяват появата на ниско кръвно налягане. Консумирането на фибри в храната, като зеленчуци, плодове, ядки и др., също може да помогне в контрола на кръвното налягане, като предотвратява задържането на течностите в организма.

Ниското кръвно налягане може да се контролира чрез подходящо хранене и правилна хидратация. Това включва консумирането на множество вода, което ще поддържа притока на кръв в организма и предотвратява появата на ниско кръвно налягане. Освен това се препоръчва да се избягва алкохола и никотина, които имат отрицателен ефект върху кръвоносните съдове и са отговорни за тяхната отслабено и неправилно функциониране.

Храненето играе важна роля в поддържането на здравето на човешкото тяло, това важи с особена сила и за хората с ниско кръвно налягане. В подходящото хранене трябва да са включени храни, които подпомагат кръвообращението и помагат да се повиши кръвното налягане. Добре е да консумирате храна с високо съдържание на натрий, така че биха могли да задържат повече течности в тялото и това да повиши кръвното ви налягане. Яжте и повече протеинови храни, като яйца, леща и риба, които са богати на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулна маса. Храните, богати на витамини В12, B6 и фолиева киселина също играят огромна роля и могат да помогнат за повишаване на кръвното налягане.

Съществуват редица други състояния, които имат отношение към сърдечно-съдовата система на организма. Те не са за подценяване, тъй като биха могли да доведат организма ни до сериозни и необратими резултати. Ето защо ежедневно трябва да се грижим за пълноценното ни хранене, което е и основа за превенция на тези заболявания.

Спазването на правилната диета при такива състояния е от изключително значение при повишен холестерол, инфаркт, стенокардия и сърдечна недостатъчност. Необходимо е да се пазим от храна, която води до повишаване на нивото на холестерола, което може да доведе до заболявания на сърцето, като инфаркт и стенокардия. Тази храна включва мазни меса, млечни продукти с високо съдържание на мазнини, сладкиши и храни, които съдържат транс-мазнини. Вместо това, трябва да се хапват повече плодове и зеленчуци, ядки, житни култури, пиле или риба без кожата. Освен диетата, редовната физическа активност съвместно със спазването на здравословен начин на живот, като избягването на излишния алкохол и никотин, също са от съществено значение за поддържане на оптимално кръвно налягане и превенция за сериозни заболявания.

При симптоми на сърдечен проблем, като болка в гърдите, главоболие или замайване, трябва да се потърси медицинска помощ незабавно, за да се предотврати развитието на сериозни усложнения, като сърдечна недостатъчност. Всъщност, чрез редовни прегледи и дисциплиниране на диетата и начина на живот, може да се намали риска от проблеми със сърцето

  • да се подобри общото здравословно състояние на целият организъм. Освен това, основното е да се помни, че промяната на хранителните навици е от изключително голямо значение за превенция и предотвратяване на подобни заболявания на сърдечно-съдовата система.

Изготвяне на подходящ хранителен режим

Както вече споменах, определянето на хранителен режим, който да следвате

  • от изключително голямо значение при състояния, свързани с нарушения на сърдечно съдовата система. Само доказан специалист в сферата, би могъл да определи вашите индивидуални нужди и потребности.

Посетете https://cndiets.com/ , за да получите персонална консултация със специалист. Открийте нови възможности, за да се справите с проблемите, свързани с храненето. Вземете най-подходящата програма за вас и вашите нужди и се радвайте на живота всеки ден!

 

Още полезни статии, четете тук:

https://cndiets.com/category/blog/