Полезни и здравословни хранителни навици, които подобряват здравето при гинекологични болести: ендометриоза, миома, предменструален синдром, мастопатия

Полезни и здравословни хранителни навици, които подобряват здравето при гинекологични болести: ендометриоза, миома, предменструален синдром, мастопатия

Гинекологични заболявания са изключително често срещани в съвремието и обхващат много разнороден и широк спектър от проблеми, свързани с женското здраве. Тези заболявания могат да обхващат множество симптоми и неразположения, а възрастта на заболелите варира от млади момичета до жени в менопауза. Тенденцията сочи, че възрастовата граница значително спада. Ето защо е от изключителна важност ранната диагностика и превенцията на този тип заболявания, за да се радвате на пълноценен живот.

Често срещани гинекологични състояния при жените

Днес ще поговорим за едни от най-често срещаните гинекологични заболявания, които засягат голям брой жени, като процента на заболели расте периодично. Ще ви предоставя и различни съвети за хранене и начин на живот, които да ви служат като отправна точка при превенция при тези гинекологични заболявания.

Миома

Миомата представлява най-често срещаното туморно образувание при жените, което се развива от тъканта на матката. Миомата се характеризира още като доброкачествен гладкомускулен тумор. Най-често се появява при жени в детеродна възраст.

Все още не е изяснена причината, поради която се получава миомата. Някои изследвания сочат, че има генетична предразположеност и хормонални влияния. Миомните възли започват развитието си като малки възелчета, които в последствие прерастват до значително по-големи възли. Те могат да бъдат различни по размер и местоположение.

Характерно при миомата е, че тя не се свързва с появата на метастази. Заболяването също не е предпоставка за повишен риск от развитие на рак на матката, като почти никога не се стига до подобна развръзка.

Симптоми при миомата могат да бъдат болки и симптоми, произтичащи от притискане на съседни органи, както и необичайно кървене. Най-често миомата се отстранява по хирургичен начин, като съвременната медицина предлага и други възможности като високоефективен фокусиран ултразвук и др.

Ендометриоза

Ендометриозата е присъща най-често за жени в детеродна възраст. Тя засяга лигавицата, която покрива вътрешната страна на матката-ендометриума.При нея част от ендометриалната тъкан се развиват извън матката и засягат органи като яйчници, ректум и пикочен мехур. Не са изключени и възпалителни реакции при всеки менструален цикъл, предизвикани именно от ендометриозата.

Въпреки, че произходът на ендометриозата все още не е ясен, данни на Националния институт по здраве и медицински проучвания сочат, че тя е комбинация между действие на генетични фактори и фактори на околната среда.

Симптомите на ендометриозата могат да бъдат различни при всяка потърпевша жена, а често пъти дори тя протича безсимптомно. Въпреки това като основни параметри могат да се посочат болки, особено силни по време на менструални цикъл, тазова или ломбална болка, нарушения при уриниране, хронична умора и др.

Ендометриозата се характеризира като нелечимо заболяване, като често пъти е причина и за безплодие. Като терапия се използва хормонална контрацепция, както и хормонална терапия.

Предменструален синдром

Едно от най-честите явления при жените, свързани със здравето, е предменструалният синдром. Той, разбира се, не е присъщ за всички жени. Обикновено се появява около една седмица преди идването на месечният цикъл. За предменструалния синдром е характерно не само обичайните състояния като повишен апетит, болки и стягане в коремната област, а и симптоми като ранима психика и засягане на емоционално ниво.

Ако изпитвате следните състояния 4-5 дни преди започване на месечният цикъл, то вероятно се касае за предменструален синдром:

 • задържане на вода в организма;
 • поява на акне;
 • главоболие;
 • подуване на корема;
 • запек или диария;
 • чувствителност към светлина;
 • мравучкане по кожата;
 • болки и напрежение в гърдите;
 • болки в стомаха;
 • промени в съня;
 • силна раздразнителност и др.

Тези симптоми могат да бъдат обяснени с промяната на нивата в хормоните и изчезват веднага след появата на месечния цикъл.

Мастопатия

Мастопатия е заболяване на женските млечни жлези, което се характеризира с промени в тъканта на жлезата. Това заболяване засяга голяма част от жените и може да се появи както преди менопаузата, така и по-късно в живота.

Симптомите на мастопатията варират от леки до силни, в зависимост от степента на заболяването. Често се появяват сърбеж, увеличение на гърдите, болки и дискомфорт при докосване, както и изливане на течност от зърната.

Причините за мастопатията могат да бъдат различни – от хормонални промени до наследственост, от хроничен стрес до неправилна диета. Въпреки че това заболяване не е свързано със сериозни рискове за здравето, то може да донесе значителна дискомфорт и да намали качеството на живота.

За да се постави диагноза на мастопатия, лекарят обикновено извършва преглед на гърдите, придружен с мамография или ултразвук. На основата на тези резултати, след това може да се предложи лечение, което варира в зависимост от тежестта на заболяването. Лечението на мастопатията може да бъде медикаментозно или хирургическо.

Кои храни са полезни за превенция на гинекологични заболявания

При повечето заболявания, свързани с женското здраве, се препоръчва значителна промяна в начина на живот. Едно от нещата, с които е добре да се започне подобна превенция е промени в хранителните навици. Необходимо е да се регулира повишената киселинност в организма на жената. При повечето гинекологични заболявания като миома, ендометриоза, микоза и др. се налага да се редуцира приема на глутен, който е отговорен за възпалителните процеси в организма. Млякото и млечните продукти също не са препоръчителни, тъй като за тях е характерно, че са слузообразуващи. Това е една от предпоставките за развитие на много инфекции и освен това не позволява на клетките да се изчистват от натрупаните токсини.

Важно е да се регулира прекомерната киселинност в организма с помощта на алкална храна. Такъв тип хранене е например вегетарианското и приемането на много зеленчуци, подправки, кълнове и безглутенови храни. Сладките храни също не са препоръчителни, тъй като създават среда за развитие на гъбични инфекции. Храни и напитки с висока киселинност като алкохол, полуфабрикати и бързи храни трябва да бъдат изключени от менюто. Редом с тези ограничения е от изключително голямо значение приема на голямо количество вода, вариращо от порядъка на около 2 литра на ден. Това зависи все пак и от телесната ви маса, за да бъде определено и точното количество, необходимо на вашият организъм.

Необходимо е да следите и нивата на желязо в кръвта си, тъй като при развитието на гъбичните инфекции например, често пъти те са придружени и с дефицити именно на желязото. Повече за заболяванията на кръвта и дефицитите на желязо може да прочетете тук.

Изготвяне на подходящ хранителен режим

Както вече споменах, определянето на хранителен режим, който да следвате е от изключително голямо значение при състояния, свързани с гинекологични болести. Само доказан специалист в сферата, би могъл да определи вашите индивидуални нужди и потребности.

Посетете https://cndiets.com/ , за да получите персонална консултация със специалист. Открийте нови възможности, за да се справите с проблемите, свързани с храненето. Вземете най-подходящата програма за вас и вашите нужди и се радвайте на живота всеки ден!

Още полезни статии, четете тук.