Полезни и здравословни хранителни навици, които подобряват здравето, при болести на кръвта.

Полезни и здравословни хранителни навици, които подобряват здравето, при болести на кръвта.

Храненето е един от основните фактори, които влияят върху нашето здраве. То е и основна предпоставка, за да живеем в хармония със себе си, както и да ни служи като превенция за редица здравословни състояния. Не случайно храненето служи като панацея при много заболявания. В днешната ми статия ще ви разкажа за болестите на кръвта и как бихме могли сами да си помогнете, избирайки правилната храна.

Храненето може да има огромно значение при справянето със заболяванията на кръвта. Болестите като желязо дефицитна анемия, таласемия, фолиево дефицитна анемия и пернициозна анемия изискват специално внимание и правилен подход при избора на хранителните продукти, за да се подобри качеството на живот и да се избегне усилването на симптомите на тези заболявания.

Анемия, като най-често споменавано състояние, предизвикващо изменения в структурата на кръвта, представлява медицинско състояние, при което кръвта не съдържа достатъчно червени кръвни клетки или хемоглобин – вещество в червените кръвни телца, което транспортира кислород до тъканите.

В следващите редове ще ви запозная с най-разпространените заболявания на кръвта, както и начините, по които бихте могли да им въздействате.

Най-често срещани болести на кръвта и методи за овладяването им

Желязодефицитна анемия е едно от най-разпространените заболявания на кръвта, което е предизвикано от недостатъчно количество желязо в тялото. Тя засяга повече жени отколкото мъже и е по-често срещана при деца и стари хора. Причините за това могат да бъдат различни – недостатъчен прием на желязо с храната или губене на желязо поради кръвоизливи, нисък приоритет на желязото от страна на организма, както и някои хронични заболявания или лекарства.

Желязото е един от основните елементи за производството на червени кръвни клетки в организма. Заболяването се проявява с редица симптоми като умора, слабост, главоболие, кожна бледост, крехки нокти, косопад, главоболие и затруднено дишане.

Лечението включва прием на желязо, както и отстраняване на причината за губене на желязо. Отнема време на нивото на желязо да се възстанови в нормалните граници, но със съответното лечение резултатите са положителни. Консумирайки храната, която е богата на желязо, като червено месо, риба, спанак, грах, яйца, млечни продукти и сушени плодове, може сами да помогнете на организма си да поддържа необходимите стойности.

Таласемия е рядко наследствено заболяване, като в зависимост от тежестта, може да бъде животозастрашаващо. Това заболяване е свързано с неправилното производство или образуване на хемоглобина, което причинява намаляване на червените кръвни клетки. Храната, богата на фолиева киселина, като целина, спанак и боб, може да намали риска от заболяването, както и да поддържа необходимите стойности за един пълноценен живот.

Фолиеводефицитните анемии представляват мегалобластни анемии, при които в резултат на дефицит на фолиева киселина настъпва нарушение в синтеза на ДНК. Храните, които могат да помогнат при възникване на такъв тип анемия и да ни избавят от усложнения са: броколи, боб, семена и ядки, аспержи, черен дроб, авокадо, рукола, банани, домати, цитрусови плодове, зеленолистни зеленчуци, леща, бамя, брюкселско зеле, червено цвекло, моркови, нахут и др.

Пернициозната анемия представлява автоимунно нарушение. При нея организмът не може да абсорбира правилно витамин В 12, което отвежда заболяването до симптомите, характерни за анемия. Симптомите на пернициозната анемия се появяват постепенно в началото, но могат лесно да се влошат, ако не се вземат навременни мерки.

Чести симптоми могат да бъдат умора, бледа кожа, слабост в крайниците, изтръпване или мравучкане на кожата, отслабване, нарушен баланс и координация и др. Храните от животински произход, богати на витамин В 12, могат значително да подобрят това здравословно състояние.  Такива храни са: черен дроб, миди, сардини, говеждо месо, зърнени храни, риба тон, пъстърва, сьомга, ядково мляко, млечни продукти, яйца и др.

Открийте нови възможности, за да се справите с проблемите, свързани с храненето. Вземете най-подходящата програма за вас и вашите нужди и се радвайте на живота всеки ден!