Обикновената коприва (Urtica dioica)

Обикновената коприва  е позната със своите лечебни свойства в българската народна медицина. Тази билка е използвана от векове за лечение на различни здравословни проблеми. Изключително уважаван от мен продукт е брашното от коприва. Прави се от изсушените листенца и връхчета на растението. За мен, брашното от копривата  е един удобен и бюджетен начин да се насладим на всички и ползи. Можете да го добавяте към крем-супи, печива, здравословни овесени барчета, смутита, шейкове, дресинги и сосове, също и като ествествен оцветител на различни кулинарни творения. Винаги съветвам пациенти и познати да го прилагат в ястията си.

Листата и корените на копривата са богати на много хранителни вещества

  • Витамини А, С и К, както и няколко В групата
  • Минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и натрий
  • Мазнини в състав от  линолова киселина, линоленова киселина, палмитинова киселина, стеаринова киселина и олеинова киселина
  • Аминокиселинен състав с всички незаменими аминокиселини
  • Полифеноли като кемпферол, кверцетин, кафеена киселина, кумарини и флавоноиди
  • Някои пигменти бета-каротин, лутеин, лутеоксантин и каротеноиди

Всички те действат като антиоксиданти в тялото!

В следващите редове ще предоставя подробно резюме за нейните лечебни свойства, като се съобразявам с българската традиция.

Детоксикация на организма Копривата е известна със своите детоксикиращи свойства, които помагат за извличане на токсините от организма. Това я прави полезна за подпомагане на функциите на черния дроб и бъбреците.

При лечение на анемия Заради високото съдържание на желязо, копривата е препоръчителна при хора с анемия или ниски нива на червени кръвни клетки. Тя може да помогне за повишаване на нивата на желязо в кръвта.

Коприва лист млян – при анемия, може да добавяте към кулинарната обработка на ястията си!

За облекчаване на ревматични болки и артрит Копривата има антиинфламаторни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на болката и възпалението, свързани с ревматични заболявания като артрит.

Подпомагане на храносмилателната система Копривата стимулира апетита и подпомага храносмилателната система. Тя може да бъде използвана за облекчаване на храносмилателни разстройства като диария и диспепсия.

Лечение на  дихателни заболявания Паренето с коприва може да помогне за облекчаване на симптомите на дихателни заболявания като астма, бронхит и настинка.

Подпомагане на кожните проблеми Копривата се използва традиционно за лечение на различни кожни проблеми като екзема, акне и кожни раздразнения. Тя има антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Копривата също така, може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Тя позволява на кръвоносните ви съдове да се отпуснат и намалява силата на сърдечните контракции. Съдържа някои съединения, които могат да имитират ефектите и на инсулина. Тези съединения водят до понижаване нивата на кръвната захар при болни от диабет или преддиабет.

За приложение на копривата в българската народна медицина се използват различни методи, включително консумация на чай от сушени листа и корен, прилагане на компреси върху кожата или парене с коприва за облекчаване на дихателните проблеми.

Корен от коприва приложение

Прилага се при анемии, храносмилателни смущения – такива с диария, при кръвотечение от носа, бъбречни заболявания, обилна менструация, хемороиди, в случаи като диуретично средство, захарна болест, хроничен бронхит, ревматизъм и др. Външно можете да прилагате при кожни обриви, рани, както и против косопад и пърхот и др.

Употреба на Коприва корен

Отвара: 1 с.л. рязан корен се добавяте към подходящ съд с 400 мл. вряща вода. Отстранете от котлона веднага и се оставете да се запари за не повече от 30 минути. Прецедете. Приемайте 3 пъти дневно по 120 мл. на празен стомах – преди хранене.

  • при рани и ухапвания от насекоми се налагат компреси;
  • при храносмилателни проблеми и диария, полученото количество отвара се разделя на 3 части и се пие преди хранене;
  • при косопад и пърхот с получената отвара се изплаква косата.

ВАЖНО!

Въпреки че копривата е смятана за безопасна билка, винаги е добре да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете лечение с нея, особено ако сте бременни или страдате от сериозни здравословни проблеми.

Бъдете здрави!