Мононенаситените мазнини са признати със своите ползи за здравето.

Мононенаситените мазнини са признати със своите ползи за здравето.

Мононенаситените мазнини са тип ненаситени мазнини, които имат една двойна свързваща връзка във своята молекула. Този тип мазнини е характерен със структурата на своите молекули, където въглеродните атоми са свързани с двойни връзки, като само една от тях присъства между водорода. Най-често срещаната мононенаситена мастна киселина е олеиновата киселина. Олеиновата киселина е основен компонент в маслиновото масло и други хранителни мазнини, като например масло от авокадо. Този вид мазнини е течен на стайна температура и често се нарича „течна злато“, когато става въпрос за маслиновото масло.

Ползите на мононенаситените мазнини включват:

  • поддържане на здравето на сърцето, като помагат при контрола на нивата на лошия холестерол (LDL) и поддържането на добрия холестерол (HDL).
  • контрол над кръвното налягане, мононенаситените мазнини са свързани с намаляването на кръвното налягане.
  • контрол на кръвната захар, като могат да помогнат за регулирането на кръвната захар.
  • антиинфламаторни свойства, които мононенаситените мазнини съдържат – антиоксиданти и имат антиинфламаторни свойства.

Храните, богати на мононенаситени мазнини, включват маслиново масло, авокадо, ядки, бадеми, фъстъци и други видове ядки. Избирането на храни с високо съдържание на тези мазнини може да бъде част от здравословната диета, която подпомага общото здраве на организма.