Лечение на IBS. Насоки за правилна терапия при Синдромът на раздразненото черво.

Лечение на IBS. Насоки за правилна терапия при Синдромът на раздразненото черво.

Лечението на IBS се фокусира върху облекчаване на симптомите, така че да можете да живеете възможно най-без симптоми. Леките симптоми често могат да бъдат контролирани чрез овладяване на стреса и чрез промени в диетата и начина ви на живот. Опитвайте се да:

  • избягвате храни, които предизвикват вашите симптоми
  • консумирайте храни с високо съдържание на фибри
  • приемайте много течности
  • упражнявайте се редовно
  • имайте добър сън.

Вашият медицински специалист може да Ви предложи да премахнете от диетата си:

Храни с високо съдържание на газове. Ако имате подуване на корема или газове, може да избягвате продукти като газирани и алкохолни напитки и определени храни, които могат да доведат до повишено образуване на газове.

Глутен. Изследванията показват, че някои хора с IBS съобщават за подобрение на симптомите на диария, ако спрат да ядат глутен (пшеница, ечемик и ръж и т.н.), дори и да нямат Цьолиакия.

FODMAP. Някои хора са чувствителни към определени въглехидрати като фруктоза, фруктани, лактоза и други, известни като FODMAP – ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. FODMAP се намират в някои зърнени храни, зеленчуци, плодове и млечни продукти.

Лекарствената терапия е строго индивидуална.

Към медикаментозна терапия се прибягва, когато намаляването на стреса, промяната в диетата и тонизиращите физически упражнения не водят до симптоматично облекчение. Поради разнообразието на симптомите, лечението е индивидуално. Използват се различни групи препарати, според водещото оплакване. При коремни болки и запек се прилагат такива с фибри, лаксативи; при болки и диария – спазмолитици, антидиарийни или пробиотици; при подуване и газове са удачни препаратите със симетикон, но също пробиотици, антибиотици за селективно изчистване на чревната флора, активен въглен. Желателно е тези стратегии да бъдат съгласувани със специалист-гастроентеролог, с цел избягване на нежелани лекарствени ефекти или задълбочаване на симптомите при неправилно избрана терапия.

Психотерапията помага. Добра новина е, че синдромът – колкото и мъчителни да са симптомите му понякога – не е предпоставка за отключването на по-сериозни диагнози на дебелото черво. За голямо щастие, наличието на функционално заболяване не се асоциира с наличие на органично такова. Дори обратното – поради честото посещаване на лекарски практики, тези пациенти стават обект на повече и понякога ненужни профилактични изследвания. Другото лице на IBS, касаещо контрола от страна на централната нервна система, би могло да се прояви със задълбочаване на психиатричните симптоми и да наложи медикаментозно лечение или хипнотерапия, когнитивно-поведенческа терапия и релаксиращи техники, насочени към овладяване на стреса. При всички положения, ефективната връзка между лекар и пациент, обучението и диетичните препоръки са от съществено значение при дългосрочното повлияване на тези пациенти.

прочети още по темата тук: