Лечебно Хранене при Туберкулоза: Важен Елемент на Лечебния Процес

Туберкулозата е една от най-старите и широко разпространени инфекциозни заболявания. Откритията на туберкулозни изменения в костите на хора от каменния век, както и описанията на Хипократ и Гален за напредналите форми на болестта, доказват дълголетието и сериозността на този здравен проблем. През 1882 г. Робърт Кох открива причинителя на туберкулозата – туберкулозният бактерий, което дава нови насоки за лечението и управлението на болестта.

Основни изисквания към Диетата

При различните форми на туберкулоза, лечебното хранене играе ключова роля за подобряване на състоянието на пациента. Диетата трябва да бъде хиперенергийна и да подпомага поддържането на нормална телесна маса, като предотвратява процеса на катаболизъм (разграждане на телесни тъкани). Основните изисквания към диетата включват:

 • Хиперенергийност: Диетата трябва да увеличи калорийния прием с 20-50% над нормалния, за да поддържа телесната маса и да предотврати катаболизма.
 • Белтъчини: Трябва да съдържа не по-малко от 100 г белтъчини на ден, като около 60% от тях трябва да са животински (месо, риба, яйца, млечни продукти).
 • Въглехидрати: Високото съдържание на въглехидрати предотвратява кетозата, която може да настъпи при висока температура, повръщания и разграждане на собствени белтъци и мазнини.
 • Мазнини: Количеството мазнини трябва да бъде в рамките на 0,8-1 г/кг тегло, като дневната норма се определя според изходното тегло и състоянието на черния дроб и гастроинтестиналния тракт.
 • Витамини: Храната трябва да бъде богата на всички витамини, особено на витамините C, B, A и E. Калцият също е от съществено значение поради неговото противовъзпалително действие.
 • Течности: Количеството на течности трябва да бъде до 2-3 литра на ден при висока температура.
 • Натриев хлорид (сол): Количеството на солта трябва да бъде леко увеличено до 10 г по време на фибрилните периоди, за да се компенсират загубите от изпотяванията.
 • Режим на хранене: Петкратен режим на хранене.

Видове Диети при Туберкулоза

В зависимост от формата на заболяването, лечебното хранене може да се адаптира към специфичните нужди на пациента:

 • Диета 11а: Препоръчва се при хронична дисеминирана и фибро-кавернозна туберкулоза на белите дробове. Съдържа 150 г белтъчини, 400 г въглехидрати и 100 г мазнини.
 • Диета 11б: Подходяща при огнищна и инфилтративно-пневмонична белодробна туберкулоза. Включва до 200 г белтъчини, 600 г въглехидрати и 150 г мазнини.
 • Диета 11в: Прилага се при висока температура и усилен белтъчен разпад. Съдържа 140 г белтъчини, 100 г мазнини и 500 г въглехидрати, като течностите са до 2-3 литра дневно.
 • Диета 11д: Предназначена за болни с туберкулозни перитонити, плеврити и менингити, с рязко ограничение на готварската сол.

Изключения в Диетата

За болните от туберкулоза се изключват храни с груба целулоза, тлъсти ястия и силни подправки. Въпреки значителния напредък в лекарственото лечение на туберкулозата, лечебното хранене остава неотменима част от терапията.

Лечебното хранене при туберкулоза е от съществено значение за успешното лечение и възстановяване на пациентите. Като лекар-диетолог, препоръчвам индивидуално адаптирана диета, която не само ще подобри здравословното състояние на пациента, но и ще подпомогне борбата с инфекцията, като осигури всички необходими нутриенти за оптимално функциониране на организма.

 

още по темата от тук: