Лечебно Хранене при Инфекциозни Заболявания

Инфекциозните заболявания представляват сериозна заплаха за здравето на човека. Те се причиняват от патогенни микроорганизми като вируси, бактерии и паразити, които се предават от заразен на здрав организъм и имат склонност да се разпространяват епидемично. В тази група болести попадат грип, детски инфекциозни болести (шарка, скарлатина, заушка), вирусни хепатити, салмонелоза и дизентерия, малария и различни видове тиф. Въпреки различията в клиничната картина и лечението на тези заболявания, хранителната терапия играе ключова роля в подпомагането на оздравителния процес.

Лечебно Хранене при Заболявания с Висока Температура

Заболявания като грип, остри инфекции на дихателните пътища, малария и различни видове тиф се характеризират с периоди на висока температура. През тези периоди основната обмяна на организма нараства с около 10% за всеки градус повишена температура, което увеличава нуждата от енергия и белтъчини. Заедно с това, белтъчният катаболизъм също се увеличава, водейки до загуба на азот с урината. Това, комбинирано с намаления апетит и гаденето, често наблюдавани в началото на заболяването, води до отслабване.

Хранителни Насоки:

Първи Дни на Заболяването:

 • Храната трябва да бъде течна или течно-кашава, давана на малки порции на чести интервали (на всеки 2-3 часа).
 • Прясно мляко в количество от 1 литър на ден е основа на диетата, осигурявайки 40 гр белтъчини.
 • Допълнителни храни: млечен кисел, мляко с ориз, мляко с грис, зеленчукови и месни бульони.
 • Приемът на течности не трябва да бъде под 3 литра на ден под формата на пресни плодови сокове, айран, отвара от шипки и др.

След Преминаване на Температурните Епизоди:

 • Възстановяване на апетита и разширяване на диетата.
 • Включване на млечни произведения, а по-късно и ястия с месо и риба при щадяща кулинарна обработка.
 • Лечебно Хранене при Заболявания с Диаричен Синдром

Заболявания като коли-ентерити, дизентерия, салмонелоза и холера се характеризират с тежък диаричен синдром и последващо обезводняване на организма. С обилните диарии се губят основни хранителни вещества, водейки до рязка загуба на тегло.

Хранителни Насоки:

Начален Етап:

 • Водна диета за 6 до 24 часа, включваща леко подсладен чай от шипки, мента, дренки, захарно-солени разтвори, Рингер и др.

Преходен Етап:

 • Оризова или житна слиз, печени и стъргани ябълки, пасирана морковена супа, сухар, кисел с вода.

Възстановителен Етап:

 • Включване на храни богати на белтъчини и бедни на мазнини (диета 4а).
 • Разширяване на храненето до диета №4 след 1-2 седмици.
 • Включване на плодови пюрета, обогатени с 2% пектин, за забавяне на чревната перисталтика и свързване на токсични вещества.
 • Лечебно Хранене при Заболявания с Чернодробно Увреждане

Вирусните хепатити и лептоспирозата са примери за инфекциозни заболявания, протичащи с чернодробно увреждане. Основата на лечението тук е диета 5а.

Хранителни Насоки:

Диета 5а включва храни, които не дразнят черния дроб и жлъчните пътища, намалявайки възпалителния процес и подпомагайки възстановяването на чернодробните клетки.В периода на възстановяване се прилага диета 11, която се характеризира като усилваща диета, включваща повишен прием на белтъчини и витамини.

 

Лечебното хранене е неотменна част от терапията при инфекциозни заболявания. Подходящият диетичен режим може значително да подобри клиничната картина, да подпомогне възстановяването и да предотврати усложнения. Консултацията с професионален диетолог е от съществено значение за адаптиране на диетата към специфичните нужди на пациента, осигурявайки оптимални условия за оздравяване.