Лечебно хранене при хипотиреодизъм. Базедова болест.

Хипотиреодизмът представлява хронична недостатъчност на функцията на щитовидната жлеза, което води до намалена продукция на тиреоидни хормони. Тази състояние може да бъде вродено или придобито и е по-често срещано при жени.

Основни принципи на лечебното хранене при хипотиреодизъм

  • Стимулиране на окислителните процеси: Диетичното хранене трябва да стимулира окислителните процеси в организма, за да се повиши метаболизмът и да се предотврати затлъстяването.
  • Енергийно съдържание: Енергийното съдържание на диетата трябва да се намали чрез ограничаване на въглехидратите (200-250 г) и мазнините (70-80 г), като 20% от мазнините трябва да са от растителен произход. Лесноусвоимите въглехидрати трябва да се ограничат.
  • Високо съдържание на белтъчини: Диетата трябва да включва достатъчно количество белтъчини (120-130 г на ден) и витамини, особено витамин C, за да се подпомогне синтеза на хормони и общото здраве.
  • Богати на желязо храни: За предотвратяване на анемията, която често съпътства хипотиреодизма, трябва да се консумират храни, богати на желязо.
  • Витамин A: При хипотиреодизъм често е нарушен синтезът на витамин A, затова неговото съдържание в храната трябва да бъде увеличено, въпреки че витамин A може да потиска функцията на щитовидната жлеза.
  • Щадяща стомаха храна: Ако хипотиреодизмът е съчетан с гастрит, е необходима щадяща стомаха храна, която не предизвиква дразнене на стомашната лигавица.

Лечебно хранене при Базедова болест

Базедовата болест (дифузна токсична гуша) се характеризира с хронично повишена функция на щитовидната жлеза, което води до прекомерен синтез на тиреоидни хормони и ускоряване на метаболизма.

Основни принципи на лечебното хранене при Базедова болест:

Нормализиране на обменните процеси: Диетата трябва да подпомага нормализирането на обменните процеси и да потиска възбудимостта на централната нервна система.

  • Високо енергийна храна: Пациентите трябва да приемат разнообразна и високо енергийна храна. В началните етапи на заболяването се препоръчва предимно млечни продукти, богати на лесноусвоими белтъчини.
  • Забранени храни: Алкохолът, силният чай, какаото, шоколадът, месните и рибните бульони трябва да се избягват поради възбуждащото им действие върху нервната и сърдечно-съдовата система.
  • Богата на витамини храна: Храната трябва да бъде богата на витамини, особено от група B и витамин A.
  • Честота на хранене: Пациентите трябва да се хранят не повече от 4 пъти на ден, за да се предотврати прекомерното ускоряване на метаболизма.

Лечебното хранене играе ключова роля в управлението на ендокринните заболявания. Подходящият хранителен режим може да подпомогне нормалната функция на щитовидната жлеза, да предотврати усложнения и да подобри качеството на живот на пациентите.