Лечебно хранене при ендемична гушавост

Ендемичната гушавост е състояние, свързано с разширяването на щитовидната жлеза поради недостатъчен прием на йод. Това състояние е често срещано в региони с ниско съдържание на йод в почвата и водата, което води до намалена синтеза на тиреоидните хормони. Лечебното хранене при ендемична гушавост е ключов фактор за предотвратяване и лечение на това заболяване.

Основни принципи на лечебното хранене при ендемична гушавост:

Оптимален прием на белтъчини: Общото количество белтъчини трябва да бъде между 100-112 г на ден. Белтъчините играят важна роля в синтеза на хормони и поддържането на метаболитната активност.

Съотношение на макронутриенти: Препоръчваното съотношение между белтъчини, мазнини и въглехидрати (Б:М:В) е 1:1:4. Това балансирано съотношение подпомага нормалната функция на щитовидната жлеза и предотвратява допълнителното натоварване.

Ограничаване на трудноусвоимите мазнини: Животинските мазнини, които предизвикват функционално натоварване на щитовидната жлеза, трябва да се намалят. Това включва мазни меса и преработени храни.

Йод в храната: Храните, богати на йод, са от особено значение. Сред тях са морската риба, морското зеле, яйчен жълтък и мляко. Йодът е есенциален за синтеза на тиреоидните хормони.

 

Полезните продукти включват: орехи, маслини, телешко месо, моркови, картофи, чесън, цвекло, лук, домати, банани, грозде, пъпеш, ананас, цитрусови плодове, ябълки, ягоди, шипкова отвара и мед.

 

Вредни продукти са: захар, тестени изделия от бяло брашно, пържени и пикантни храни, тлъсти меса, консерви, алкохол, кафе, силни концентрирани рибни и месни бульони, силен чай, какао и пушени храни трябва да се избягват.