Лечебно хранене при автоимунен тиреоидит на Хашимото

Автоимунният тиреоидит на Хашимото, познат също като хроничен лимфоцитен тиреоидит, е най-честата причина за хипотиреоидизъм. Това е автоимунно заболяване, при което имунната система погрешно атакува и разрушава тъканите на щитовидната жлеза, което води до намалена продукция на тиреоидни хормони.

Хашимото се характеризира с инфилтрация на щитовидната жлеза с лимфоцити и образуване на антитела срещу тиреоидната тъкан, най-вече анти-тиреопероксидазни (анти-TPO) и анти-тироглобулинови антитела. Това води до хронично възпаление и прогресивно разрушаване на жлезата, причинявайки хипотиреоидизъм.

Симптоми и клинични прояви

Симптомите на тиреоидита на Хашимото често включват:

 • Умора и слабост: Поради намаления метаболизъм.
 • Повишаване на теглото: Въпреки намаления апетит.
 • Депресия и апатия: Поради ефекта върху нервната система.
 • Суха кожа и косопад: В резултат на намаления метаболизъм и хормонални дисбаланси.
 • Запек: Често срещано при хипотиреоидизъм.
 • Студенина: Неспособност за поддържане на телесната топлина.
 • Миалгии и артралгии: Болки в мускулите и ставите.

 

Лечебно хранене при автоимунен тиреоидит на Хашимото

Правилното хранене е важна част от управлението на автоимунния тиреоидит на Хашимото. Целите на диетичното лечение включват поддържане на нормален метаболизъм, подкрепа на имунната система и управление на съпътстващите симптоми.

 1. Антиинфламаторна диета: Храните, които намаляват възпалението, могат да подпомогнат контрола на автоимунната реакция. Това включва храни, богати на омега-3 мастни киселини като риба (сьомга, скумрия), ленено семе и орехи.
 2. Избягване на глутен: Някои пациенти с Хашимото имат съпътстваща целиакия или чувствителност към глутен. Избягването на глутен може да намали възпалението и подобри симптомите.
 3. Адекватен прием на йод: Важно е да се поддържа адекватен, но не прекомерен прием на йод. Храните, богати на йод, включват морска риба, морско зеле, млечни продукти и яйца.
 4. Селен: Селенът е важен за функцията на щитовидната жлеза и може да намали нивата на антитела при Хашимото. Богати на селен храни включват бразилски орехи, риба и миди.
 5. Цинк и витамин D: Тези нутриенти са важни за имунната функция. Храните, богати на цинк, включват месо, семена и ядки, докато витамин D може да бъде набавен от риба, яйчни жълтъци и обогатени млечни продукти.
 6. Избягване на преработени храни и захари: Те могат да увеличат възпалението и да влошат автоимунната реакция. Вместо това, диетата трябва да бъде богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини.
 7. Хидратация: Адекватният прием на вода е важен за поддържане на метаболизма и общото здраве.

прочети още по темата от тук: