Киселец (Rumex acetosa)

Киселецът е известна пролетна билка в българската народна медицина. Характеризира се с уникални лечебни свойства, като се използва против С-хиповитаминозни състояния поради богатото съдържание на аскорбинова киселина. Друга полза за здравето ни е, че стимулира жлъчната секреция, а също така подобрява апетита и храносмилането. Точно с това му въздействие и аз работя и го добавям към индивидуалната диетотерапия.

Киселецът действа общо тонизиращо на организма и активира обмяната на веществата. Употребява се вътрешно и при кожни обриви и сърбежи. Билката показва и кръвоспиращ ефект и до известна степен може да отслаби повишената склонност към кръвотечения. Общо взето тази растителна билка има дълга история на употреба за лечение на различни заболявания.

Поради високото съдържание на оксалова киселина и възможността да предизвика ацидоза не се препоръчва при лица с оксалатна и уратна диатеза

Листата на киселеца са известни с високото съдържание на Оксалова киселина и оксалати, хиперозид и витамин С, които го правят полезен за здравето. В българската народна медицина киселецът се използва за лечение на различни проблеми, включително:

Стомашно – чревни заболявания Киселецът се счита за полезен при храносмилателни проблеми като гастрит, диспепсия и диария. Той може да помогне за успокояване на стомашния разстройство и подобряване на храносмилането.

Жлъчни заболявания Предполага се, че киселецът има благоприятен ефект върху жлъчните пътища и жлъчния мехур, което го прави подходящ за хора с жлъчни камъни или други проблеми с жлъчната система.

Прочистване на кръвта Защото киселецът е богат на антиоксиданти, той може да помогне за почистване на кръвта и извличане на токсините от организма.

Диуретик Киселецът се използва и като диуретик, който стимулира отделянето на урина и помага за изваждане на излишните течности от тялото.

Киселецът може да се прилага по различни начини в българската народна медицина. Най-често се използват свежите листа, които могат да се консумират в салати или супи, или да се приготвят като чай. Също така, киселецът се използва и за приготвяне на тинктури.

1 ч. л.  от билката се залива с 2 ч. вода (за детокс). След 15 мин. кипене се оставя да престои час и половина, прецежда се и се приема по половин чаша 15 мин. преди хранене.

Важно е да се отбележи, че преди да започнете да прилагате киселецът за медицински цели, трябва да се консултирате със здравен специалист, особено ако сте бременни, кърмеща майка или сте в процес на приемане на други лекарства. Въпреки че киселецът има много положителни свойства, винаги е важно да се избягват възможни нежелани ефекти или взаимодействия с други лекарства.

Бъдете здрави!