Калций. Признаци на дефицит

Калций. Признаци на дефицит

Нивата на калций в кръвта са строго регулирани. Костите ще отделят калций в кръвта, ако диетата не осигурява достатъчно, и обикновено не се появяват симптоми. По-сериозният дефицит на калций, наречен хипокалциемия, е резултат от заболявания като бъбречна недостатъчност, операции на храносмилателния тракт като стомашен байпас или лекарства като диуретици, които пречат на абсорбцията.

Симптоми на хипокалцемия:

  • Мускулни крампи или слабост
  • Изтръпване или изтръпване на пръстите
  • Ненормална сърдечна честота
  • Слаб апетит

Постепенен, прогресиращ дефицит на калций може да възникне при хора, които не получават достатъчно калций с храната в дългосрочен план или които губят способността си да абсорбират калций. Първият ранен стадий на костна загуба се нарича остеопения и ако не се лекува, следва остеопороза. Примерите за хора в риск включват:

Жени в постменопауза — Менопаузата намалява количеството естроген в тялото, хормон, който помага да се увеличи усвояването на калция и да се задържи минералът в костите. Понякога лекарите могат да предписват хормонозаместителна терапия (ХЗТ) с естроген и прогестерон за предотвратяване на остеопороза.

Аменорея – Състояние, при което менструалните периоди спират рано или са нарушени и често се наблюдава при по-млади жени с анорексия нервоза или спортисти, които тренират физически на много високо ниво.

Алергия към мляко или непоносимост към лактоза – възниква, когато тялото не може да усвои захарта в млякото, лактозата или протеините в млякото, казеина или суроватката. Лактозната непоносимост може да бъде генетична или придобита (неконсумирането на лактоза в дългосрочен план може да намали ефективността на ензима лактаза).

Твърде много калций в кръвта се нарича хиперкалцемия. Горната граница (UL) за калций е 2500 mg дневно от храна и добавки. Хората на възраст над 50 години не трябва да приемат повече от 2000 mg дневно, особено от добавки, тъй като това може да увеличи риска от някои състояния като камъни в бъбреците, рак на простатата и запек. Някои изследвания показват, че при определени хора калцият може да се натрупа в кръвоносните съдове при продължителни високи дози и да причини сърдечни проблеми. Калцият също е голям минерал, който може да блокира усвояването на други минерали като желязо и цинк.

Симптоми на хиперкалцемия:

  • Слабост, Умора, Гадене, Повръщане, Недостиг на въздух, Болка в гърдите, Сърцебиене или Неправилен сърдечен ритъм

Някои хранителни вещества и лекарства могат да увеличат нуждата ви от калций, тъй като или намаляват абсорбцията на калций в червата, или причиняват отделянето на повече калций в урината. Те включват: кортикостероиди (пример: преднизон), излишък на натрий в диетата, фосфорна киселина, като например в газираните напитки тъмна кола, излишък на алкохол и оксалати.

прочети още по темата тук: