Какво представлява Синдромът на раздразненото черво? От какво могат да бъдат провокирани симптомите на IBS?

Какво представлява Синдромът на раздразненото черво? От какво могат да бъдат провокирани симптомите на IBS?

Синдромът на раздразненото черво (от англ. IBS) е често срещано заболяване, което засяга стомаха и червата – стомашно-чревния тракт. Симптомите включват спазми, коремна болка, подуване на корема, газове и диария или запек, или и двете. IBS е хронично състояние, което за съжаление ще трябва да управлявате в дългосрочен план. Добрата новина е, че само малък брой хора с IBS имат тежки симптоми. Някои хора могат да контролират симптомите си, като управляват диетата, начина на живот и стреса. По-тежките симптоми могат да бъдат лекувани с лекарства и консултации.

IBS не причинява промени в чревната тъкан или увеличава риска от колоректален рак.

Какво се крие зад диагнозата?

Симптомите на IBS варират, но обикновено присъстват дълго време. Най-често срещаните включват:

  • коремна болка, спазми или подуване, което е свързано с изхождане
  • промени във външния вид на движението на червата
  • промени в това колко често се изхождате
  • други симптоми, които често са свързани, включват усещане за непълна дефекация и повишени газове или слуз в изпражненията.

Това нарушение се характеризира с хронична коремна болка, появяваща се поне веднъж седмично в продължение на три месеца и е свързана с ритъма на изхождане, като води до промяна в честотата на изхождане и/или формата на изпражненията. Симптомите трябва да са налице поне 6 месеца преди ефективно да бъде поставена диагнозата. Болката се характеризира с променлива локализация и интензитет. Емоционалният стрес и храненето могат да я влошат, докато изхождането или изпускането на газове я облекчава.

Причини за IBS

Точната причина за IBS не е известна. Факторите, които изглежда играят роля, включват:

Мускулни контракции в червата. Стените на червата са облицовани със слоеве мускули, които се свиват, докато движат храната през храносмилателния ви тракт. Контракциите, които са по-силни и продължават по-дълго от обикновено, могат да причинят газове, подуване на корема и диария. Слабите контракции могат да забавят преминаването на храната и да доведат до твърди, сухи изпражнения.

Нервна система. Проблеми с нервите в храносмилателната ви система могат да причинят дискомфорт, когато коремът ви се разтяга от газове или изпражнения. Лошо координираните сигнали между мозъка и червата могат да накарат тялото ви да реагира прекалено много на промените, които обикновено се случват в храносмилателния процес. Това може да доведе до болка, диария или запек.

Тежка инфекция. IBS може да се развие след тежък пристъп на диария, причинена от бактерии или вирус. Това се нарича гастроентерит. IBS може също да бъде свързано с излишък от бактерии в червата (бактериален свръхрастеж).

Стрес в ранна възраст. Хората, изложени на стресови събития, особено в детството, са склонни да имат повече симптоми на IBS.

Промени в чревните микроби. Примерите включват промени в бактериите, гъбичките и вирусите, които обикновено се намират в червата и играят ключова роля за здравето. Изследванията показват, че микробите при хора с IBS може да се различават от тези при хора, които нямат IBS.

Симптомите на IBS могат да бъдат предизвикани от:

Храна. Ролята на хранителната алергия или непоносимост при IBS не е напълно разбрана. Истинската хранителна алергия рядко причинява IBS. Но много хора имат по-лоши симптоми на IBS, когато консумират определени храни или напитки. Те включват пшеница, млечни продукти, цитрусови плодове, боб, зеле, мляко и газирани напитки.

Стрес. Повечето хора с IBS изпитват по-лоши или по-чести симптоми по време на периоди на повишен стрес. Но докато стресът може да влоши симптомите, той не ги причинява.

Рискови фактори

Много хора имат случайни симптоми на IBS. Но е по-вероятно да имате синдрома, ако:

  • са млади. IBS се появява по-често при хора под 50 години.
  • са жени. В международен аспект IBS е по-често срещан сред жените. Естрогенната терапия преди или след менопаузата също е рисков фактор за IBS.

Имате фамилна анамнеза за IBS. Гените могат да играят роля, както и споделените фактори в средата на семейството или комбинация от гени и среда.

Имате тревожност, депресия или други психични проблеми. Анамнеза за сексуално, физическо или емоционално насилие също може да бъде рисков фактор.

Усложнения. Хроничният запек или диария могат да причинят хемороиди.

В допълнение IBS се свързва с:

Лошо качество на живот. Много хора с умерена до тежка IBS съобщават за лошо качество на живот. Изследванията показват, че хората с IBS пропускат три пъти повече дни от работа, отколкото тези без симптоми на червата.

Нарушения на настроението. Преживяването на симптомите на IBS може да доведе до депресия или тревожност. Депресията и тревожността също могат да влошат IBS.

прочети още по темата тук: