Синдромът на раздразненото черво (IBS). Разбиране и управление на състоянието

Синдромът на раздразненото черво (IBS). Разбиране и управление на състоянието

Синдромът на раздразненото черво (IBS) е често срещано хронично състояние, което засяга стомашно-чревния тракт. Този синдром се проявява с различни симптоми, като коремна болка, спазми, подуване на корема, газове, диария и запек. Въпреки че IBS не води до промени в чревната тъкан или увеличен риск от колоректален рак, неговото управление изисква дългосрочна ангажираност и адаптиране на начина на живот.

Симптоми и диагностика на IBS

Симптомите на IBS варират по интензивност и честота. Най-често срещаните включват:

 • Коремна болка и спазми, свързани с изхождане
 • Промени във външния вид и честотата на изхождане
 • Усещане за непълна дефекация
 • Повишени газове или слуз в изпражненията

Диагнозата на IBS обикновено изисква наличието на симптомите поне шест месеца преди тяхното идентифициране и тяхната хроничност – поне веднъж седмично в продължение на три месеца. Болката обикновено се облекчава след изхождане или изпускане на газове, докато стресът и определени храни могат да я влошат.

Причини за IBS

Точната причина за IBS остава неизвестна, но няколко фактора играят роля в развитието на това състояние:

 • Мускулни контракции в червата: Прекомерно силни и продължителни контракции могат да предизвикат газове и диария, докато слабите контракции могат да доведат до запек.
 • Нервна система: Нарушената комуникация между мозъка и червата може да доведе до прекалена реакция към обичайни процеси в храносмилането, предизвиквайки болка и други симптоми.
 • Инфекции: IBS може да се развие след тежък пристъп на гастроентерит или бактериален свръхрастеж в червата.
 • Стрес в ранна възраст: Стресовите събития в детството увеличават риска от развитие на IBS.
 • Промени в чревната микробиота: Разлики в състава на чревните бактерии, гъбички и вируси могат да играят роля в симптоматиката на IBS.

Тригери и рискови фактори

Симптомите на IBS могат да бъдат предизвикани от различни фактори, включително храна и стрес. Някои от най-честите хранителни тригери включват пшеница, млечни продукти, цитрусови плодове, бобови култури, зеле, мляко и газирани напитки. Високият стрес също може да влоши симптомите, въпреки че не е пряка причина за състоянието.

Рискови фактори за развитие на IBS

 • Възраст: IBS е по-често срещан при хора под 50 години.
 • Пол: Жените са по-податливи на IBS, а хормоналните промени могат да увеличат риска.
 • Фамилна анамнеза: Наследствеността и споделената семейна среда могат да играят роля.
 • Психични проблеми: Тревожност, депресия и история на емоционално, физическо или сексуално насилие увеличават риска от IBS.

Усложнения и качеството на живот

Хроничният запек или диария при IBS могат да причинят хемороиди и значително да влошат качеството на живот. Много пациенти с IBS съобщават за по-ниско качество на живот и повишен риск от депресия и тревожност, което създава порочен кръг, утежняващ симптомите.

Управление на IBS

Управлението на IBS изисква интегрален подход, включващ диетични промени, намаляване на стреса и, в някои случаи, медикаментозно лечение и психологическа подкрепа. При правилен подход, повечето пациенти могат да контролират симптомите си и да подобрят качеството си на живот.

 

Ако страдате от симптоми на IBS, ви съветвам да предприемете консултацията с лекар-диетолог, която  е ключова за създаване на индивидуализиран план за управление, който да съответства на вашите нужди и да подпомогне вашето здраве и благополучие.

прочети още по темата тук: