Какво трябва да знаете при избор на специалист "диетолог". Кои сме ние? Каква е философията ни?

Какво трябва да знаете при избор на специалист „диетолог“. Кои сме ние? Каква е философията ни?

Регистрираните диетолози (RDs, RDn) сме единствените квалифицирани здравни специалисти, които могат да лекуват диетични и хранителни проблеми на ниво индивидуално и обществено здраве. Диетолозите сме в състояние да превърнем научните данни за храната в практически насоки и промени. Работим както със здрави, така и с болни хора във всички специфики на храненето.

Къде ще ни откриете? Диетолозите работим в болнични и частни условия. Преглеждаме, назначаваме и разчитаме клинични изследвания. Често сме неразделни членове на мултидисциплинарни екипи за лечение на сложни състояния като хранителни разстройства, метално здраве, метаболитен синдром, хранителни алергии и непоносимост, недохранване, бъбречна недостатъчност и чревни разстройства. Може да ни откриете като консултанти в хранително – вкусовата промишленост, медикал комплекси, отрасли в общественото хранене,  образованието и медиите.

Защитава ли ни законът? Регистрираните диетолози сме регулирани от Българският съвет на здравните специалисти и Регионалните здравни инспекции. Подлежим на отговорност пред всички изпълнителни и здравни институции на страната.

Каква е философията ни? Нашата философия е да ви помогнем да създадете здрава и любяща връзка с храната, вашето тяло и себе си за оптимално здраве. Ние се стремим да предоставим теоретични, практически и научно обосновани съвети относно храната и здравословното хранене. Ние сме напълно против ограниченията, наложени поради лоши етикети върху всякакъв вид храни или групи храни. Всъщност ние не дискриминираме нито един вид храна, нито налагаме ограничения поради ефекта й върху вашето психично здраве и общо благосъстояние. Ние ценим разнообразието на природата и уважаваме всеки наш клиент, затова предписваме диети, които задоволяват както вкуса, така и ситостта.

Какви са практиките ни? Ние силно вярваме, че предоставяме и насърчаваме добри хранителни и диетични практики, като правим малки промени, които в крайна сметка се превръщат във вашите естествени хранителни навици. Пътуването към по-добро здраве и диета никога не е права линия, така че извършването на голяма промяна в диетата наведнъж е като цяло нереалистично и неустойчиво.

Запознаваме хората, че всеки вид храна е от съществено значение в диетата, тъй като има своите специфични витамини, минерали и антиоксиданти, необходими за доброто здраве. Важно е да се отбележи, че здравословната диета се променя с възрастта, физическата активност, хранителните предпочитания, медицинските състояния, алергиите и непоносимостта и начина на живот. Ето защо препоръчваме правилната диетична оценка да включва – антропометрия, биохимични (кръвни и урина резултати), клинични (медицински състояния), подробна диетична история (хранителни навици и фамилна анамнеза) и начин на живот. От изключително значение е, преди да ви бъде предписан план за хранене.

Всеки човек е различен и това е нещо много красиво. Ние уважаваме и ценим вашето уникално тяло, начин на живот, предпочитания и генетика. Ето защо ние се гордеем, че предоставяме индивидуални консултации и предлагаме планове за хранене, съобразени специално за вас. Поемането на контрол върху вашето здраве е сериозен процес и ние смятаме, че е важно да изберете професионалисти, които са оборудвани и обучени да ви помогнат.

Какво толерираме? Запознати сме в силата на образованието и че знанието е сила!  Храната не е предназначена да се страхуваме или да бъде причина за болести, така че трябва да се научите как да балансирате избора си на храна и да ядете, докато не се наситите. Храната е едно от най-големите удоволствия в живота, затова наблягаме да се наслаждавате и да споделяте вашите ястия и хранителни ритуали със семейството и приятелите си.