Игликата (Primula officinalis)

Тази уникална билка е позната в българската народна медицина като ценен лечител с множество здравословни свойства. Полезните съставки на Игликата са сапонини, флавоноиди, феноли, дъбилни вещества и етерично масло.

Предоставям ви някои от най-честите употреби и приложения на игликата и причините да я включвам към индивидуалните ми терапии

Противовъзпалително действие  Игликата се използва за облекчаване на възпаления в различни части на тялото, включително гърлото, синусите и ставите.

Експекторант  Тя има способността да разрежда секретите в белите дробове и да улеснява тяхното изхвърляне, което я прави ефективна при лекуването на бронхит и други дихателни проблеми.

Антисептично действие  Игликата е известна със своите антисептични свойства, които могат да помогнат при борба с различни видове инфекции.

Лечение на кожни проблеми  Тя се използва външно за лекуване на различни кожни проблеми като акне, екзема и кожни раздразнения.

Лечение на хронични заболявания  Игликата се счита за полезна при лечението на хронични заболявания като артрит, ревматизъм и мигрени.

Игликата може да се приложи по различни начини, включително като чай, тинктура или олио. За приготвянето на чай с иглика, се използват сухите цветове на растението.

2 с. л.  от билката се запарват с гореща вода за около 15 минути. След това се прецежда и съдържанието може да се консумира. Приема се 3 пъти дневно по 100 мл.  преди хранене.

Внимание!

Въпреки че игликата е считана за безопасна, е важно да се консултирате с лекар или опитен билкар преди да я използвате, особено ако сте бременни, кърмите или приемате други лекарства, за да избегнете възможни взаимодействия или нежелани ефекти.

Бъдете здрави!