Хранителните ползи на маслиновото масло и мононенаситените мазнини, които то съдържа.

Хранителните ползи на маслиновото масло и мононенаситените мазнини, които то съдържа.

Маслиновото масло е известно със своето високо съдържание на мононенаситени мазнини, които се считат за здравословни мазнини и се свързват с редица ползи за здравето. В основата на този вид мазнини стои мононенаситената мастна киселина, която е представител на групата на ненаситените мазнини. Главната мононенаситена мастна киселина в маслиновото масло е олеиновата киселина.

Някои от хранителните ползи на маслиновото масло и мононенаситените мазнини, които съдържа:

  • поддържане на здравето на сърцето. Мононенаситените мазнини в маслиновото масло се свързват със защитата на сърцето и намаляването на нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта.
  • регулиране на кръвното налягане. Консумацията на мононенаситени мазнини може да помогне за поддържането на нормалното кръвно налягане.
  • антиоксидантни свойства. Маслиновото масло съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и предпазват клетките от оксидативни увреждания.
  • поддържане на здравословното тегло. Мононенаситените мазнини могат да участват в регулацията на апетита и поддържането на здравословно тегло.
  • поддържане на здравето на кожата. Маслиновото масло може да бъде полезно за хидратацията на кожата и защита от някои елементи на околната среда.

При включване на маслиново масло в диетата е важно да се предпочитат студенопресованите и екстра върджин варианти. Те съдържат по-голямо количество полезни съставки. Въпреки това, внимание трябва да се обърне и на общото количество мазол, което се консумира, за да се поддържа положителен баланс в калорийния прием.