Хранене след вирус или грип - как да прочистим организма си от токсините.

Хранене след вирус или грип – как да прочистим организма си от токсините.

Хранителна програма за пречистване на органите след вирус и грип препоръчвам да бъде индивидуализирана в зависимост от здравословното състояние и нуждите на конкретния пациент. Естествено, това не изключва консултацията с лекар – диетолог, преди да започнете подобна програма. По-долу съм описала някои общи принципи, които биха могли да бъдат включени в един подходящ хранителен план. Те се обобщават така:

Добра хидратация. Равновесието между вода и различните електролити (например натрий, калий, калций), което е от съществено значение за функционирането на клетките и органите в организма ни – водно-електролитен баланс. Поддържайте добро ниво на хидратация, като пиете достатъчно количество вода. Това помага на бъбреците и останалите органи да елиминират и изхвърлят токсините от организма. още по темата то тук:

Здравословна храна. Здравословната храна се определя като тази, която предоставя необходимите хранителни вещества.  Също така, поддържа здравословно тегло и съдържа оптимални количества макро- и микроелементи, витамини и други важни хранителни съставки. Подпомага нормалното функциониране на организма и предпазва от различни последващи заболявания.  Добре е да включете в храненето или диетата си храни, богати на антиоксиданти и хранителни вещества.

Подходящата хранителна програма обикновено включва:

 1. Плодове и зеленчуци. Богати са на влакнини, витамини и минерали.

Плодовете и зеленчуците са богати на влакнини, витамини и минерали, които са от съществено значение за поддържане на здравословен организъм. Представям ви някои от витамините, които се срещат в тези храни:

Плодове

 • ягоди: богати са на витамин С, витамин К и фолиева киселина;
 • банани, които са източник на витамин B6, витамин C, калий и магнезий;
 • авокадо: съдържа витамини K, E, C, B5, B6 и фолиева киселина, както и магнезий и калий.

Зеленчуци

 • спанак: богат на витамини A, C и K, фолиева киселина, желязо и калций;
 • броколи: източник на витамини C и K, фолиева киселина и др.

Витамините, плодовете и зеленчуците предоставят и различни минерали, като например калий, калций, магнезий и желязо, които са също толкова важни за здравето на организма. Влакнините, съдържащи се в голямо количество в тези храни, също играят ключова роля за поддържане на здравословен храносмилателен тракт. За да се осигури разнообразна и балансирана диета, е препоръчително консумирането на широка гама плодове и зеленчуци с различни цветове, защото различните цветове на храните често сигнализират за наличието на различни видове витамини и минерали.

 1. Пълнозърнести храни. Пълнозърнестите храни са богати на зърнени култури, които съдържат цялото зърнено кълбо – от ципата до зародишната част (без рафиниране).

Тези храни предоставят важни хранителни вещества като влакнини, витамини от групата В, протеини, фитоминерали и минерали, и се свързват с различни ползи за здравето. Някои от видовете пълнозърнести храни са следните:

 • овесени изделия, които включват овесени ядки и овесени брашна.
 • пълнозърнести хлябове и тестени изделия, като питки, спагети или друг вид паста. Ядки. Кашите също са прекрасна опция.
 • пълнозърнест продукт е и кафявия ориз. Също така и суперхраните като овес, жито, ечемик и киноа. Киноата е семе, но често се класифицира като пълнозърнеста храна, тъй като съдържа цялото зърнено кълбо.
 • булгура, който е стар близък източен продукт, приготвен от парчене, парене и сушене на пълнозърнести зърна на пшеница.
 • Грис – произведена от грубите части на цяло зърно на пшеница.

Консумацията на пълнозърнести храни е свързана с намален риск от различни заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване, поради високото съдържание на влакнини и други полезни хранителни вещества.

 1. Протеинови източници. Протеините са важни за растежа, развитието и поддържането на здравето на организма.

Някои храни предоставят висококачествени протеини, които съдържат всички есенциални аминокиселини, необходими за човешкото тяло. Някои от протеиновите източници, които се считат за висококачествени са от месо (животински), рибни, яйца,  млечни, бобови и ядкови.

Месо

 • пилешко месо: Пилешкото месо е източник на висококачествени протеини с ниско съдържание на мазнини, особено в бялата част.
 • телешко месо: Телешкото месо съдържа висококачествени протеини, желязо и витамини от група B.

Риба и морски дарове

 • cьомга: Сьомгата предоставя висококачествени протеини и омега-3 мастни киселини, които са полезни за здравето на сърцето и мозъка ни.
 • тон: рибата тон е богата на протеини и съдържа важни микроелементи като селен.

Яйца

 • яйцата са източник на висококачествени протеини и съдържат всички есенциални аминокиселини. Белтъците са особено богати на протеини.

Млечни продукти

 • млечните продукти, като сирене и кисело мляко, съдържат висококачествени протеини, калций и витамин D.

Соя и соеви продукти

 • соя: Соята и соевите продукти (тофу, соево мляко) са растителни източници на висококачествени протеини и предлагат алтернатива за хора, които избягват животинските продукти.

Грах и леща

 • грах: Грахът и лещата съдържат протеини и влакнини, като в същото време са нискомазни продукти.

Ядки и семена

 • бадеми: Бадемите и другите ядки са източник на протеини, незаменими мазнини и витамин Е.
 • чиа семена: Чиа семената съдържат протеини, омега-3 мастни киселини и диетични влакнини.

При избора на протеинови източници е важно да разнообразявате диетата си, за да се получат всички необходими хранителни вещества.

 1. Здравословни мазнини. Здравословните мазнини са от съществено значение за поддържането на здравето на човешкия организъм, включително здравето на сърцето и нервната ни система.

Те могат да се намерят в различни храни и включват както наситени, така и ненаситени мазнини. Висококачествените мазнини обикновено са ненаситени и включват следните източници:

Ненаситени мазнини от риба

 • омега-3 мастни киселини: Може да ги намерите в мазните риби като сьомга (един от най-известните източници на омега-3 мастни киселини, особено EPA – екозапентаенова киселина и DHA – докозахексаенова киселина. Предлага и висококачествени протеини и витамин D. Скумрия, която е богата на омега-3 мастни киселини, като предоставя и витамини като витамин D и витамин B12. Риба тон, особено тези в консервирана форма, могат да предоставят добро количество омега-3 мастни киселини. При включване на мазните риби в храненето си, е добре да предпочитате тези, които са богати на омега- 3.

Мононенаситени мазнини

 • маслиново масло: Маслиновото масло съдържа мононенаситени мазнини, които могат да помогнат за намаляване на нивата на лошия холестерол и поддържане на здравословно сърце.
 • авокадо: Авокадото предоставя мононенаситени мазнини, които са полезни за здравето на сърцето и подпомагат намаляването на нивата на лошия холестерол.

Ядки и семена

 • ненаситени мазнини: Бадеми, лешници, орехи, чиа семена и ленени семена са богати на ненаситени мазнини, включително омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Ленено масло

 • Омега-3 мастни киселини, като лененото масло, което е източник на алфа-линоленова киселина, която е форма на омега-3 мастни киселини.

Семена на чия

 • Омега-3 мастни киселини има и в семената на чията са източник на алфа-линоленова киселина (омега-3) и предоставят диетични влакна.

Кокосово масло

 • средно верижни триглицериди (СВТ), които се съдържат в кокосовото масло, са мазнини, които се метаболизират по-лесно в организма в сравнение с дългите вериги на триглицериди.

Все пак, е важно да се подчертае, че всеки вид мазнини трябва да бъде консумиран в рамките на умереност и в контекста на балансирана диета или хранене. Подобен тип хранене е част от здравословния начин на живот и може да помогне за предотвратяване на хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване. Медицинските препоръки обаче могат да варират в зависимост от индивидуалните здравословни нужди и условия на конкретния човек.

Не на последно място, обърнете внимание и на:

 • Чай от билки. Някои чайове от билки, като зелен чай или билки с детоксификационни свойства (като бяла боровинка, бял равнец и др.), могат да бъдат включени в програмата.
 • Лека физическа активност. Ако е възможно, интегрирайте лека физическа активност в ежедневието си. Това може да подпомогне циркулацията и процеса на елиминация на токсините.
 • Отказ от вредни съставки. Избягвайте храни с високо съдържание на захари, изкуствени добавки, трансмазни мазнини и други потенциално вредни съставки.
 • Сън и отдих. Осигурете си достатъчно време за сън и отдих. Това е ключово за възстановяването на организма.
 • Консултации със специалист. Не на последно място, редовни консултации с лекар -диетолог са важни, за да се гарантира, че програмата е подходяща за вашето индивидуално здравословно състояние.

Запомнете, че тези препоръки са общи и не заместват лекарска консултация. Детоксикационен план трябва да бъде персонализиран и наблюдаван от професионалисти в здравеопазването.

Бъдете здрави!