Хранене при бременност

Бременността е уникален период в живота на жената, който изисква специално внимание към хранителния режим. Поддържането на здравословна диета е от съществено значение за благополучието както на майката, така и на плода. В тази ми статия ще разгледаме важните аспекти на храненето през различните етапи на бременността и ще предложа насоки за оптимално здраве.

Хранене през първия триместър

През първите три месеца от бременността, когато плодът все още не е голям, храненето на жената не се налага особени промени. Въпреки това, е важно диетата да бъде балансирана и разнообразна, за да се осигурят всички необходими нутриенти. Основните хранителни вещества, които трябва да се включват в ежедневния прием, са белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали.

 • Белтъчини: През първото тримесечие е необходимо да се добавят 6 грама белтъчини дневно. Подходящи източници са млякото и млечните продукти, които съдържат пълноценни лесноусвоими белтъчини и незаменими аминокиселини.
 • Въглехидрати: Допълнителните 20 грама въглехидрати на ден са необходими за поддържане на енергийния баланс и нормалната мозъчна функция.
 • Мазнини: Въпреки че метаболизмът на мазнините е по-забавен по време на бременност, те остават важен енергиен източник и са необходими за абсорбцията на мастноразтворимите витамини.

Хранене през втория триместър

През втория триместър плодът нараства значително и за неговото развитие са необходими повече хранителни вещества. Допълнителният прием на белтъчини трябва да бъде около 10 грама дневно.

 • Калций и Витамин D: За формирането на костите на плода, нуждите от калций се увеличават. Приемът на млечни продукти, богати на калций и витамин D, е от съществено значение.
 • Въглехидрати: Допълнителни 34 грама въглехидрати на ден са необходими за покриване на нарасналите енергийни нужди.
 • Витамини и Минерали: Препоръчва се увеличен прием на зеленчуци и плодове, които са богати на витамини A, C и група B. Пълнозърнестите продукти също са отличен източник на витамини от групата B.

Хранене през третия триместър

През последните три месеца от бременността е необходимо да се увеличи допълнително приемът на хранителни вещества, за да се поддържа растежът и развитието на плода.

 • Белтъчини: Препоръчва се допълнителен прием на 14 грама белтъчини дневно. Животинските продукти като месо и риба, заедно с растителни източници като бобови култури, са отличен избор.
 • Въглехидрати: Допълнителни 47 грама въглехидрати на ден са необходими за поддържане на енергийния баланс.
 • Желязо: Потребността от желязо нараства значително, поради увеличения обем на кръвта. Препоръчва се прием на железни добавки, съчетани с витамин C за по-добра абсорбция.

Общи препоръки

 • Умерен прием на сол: Ограничаването на солта помага за намаляване на задръжката на течности и намалява риска от прееклампсия.
 • Контрол на теглото: Нормалното увеличение на теглото през бременността е около 12 килограма. Следенето на теглото помага за предотвратяване на усложнения като гестационен диабет и прееклампсия.
 • Редовен прием на витамини: Включването на поливитаминни препарати с фолиева киселина е важно за предотвратяване на дефекти в развитието на плода.

Правилното хранене по време на бременност е от съществено значение за здравето на майката и плода. Съобразяването с повишените нужди от белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали може да подпомогне нормалното развитие на бебето и да осигури достатъчна енергия за майката. Следването на препоръките и консултацията с диетолог  могат да гарантират здравословна и успешна бременност.