Грах. Източник на растителен протеин и ползите му върху здравето.

Грах. Източник на растителен протеин и ползите му върху здравето.

Грахът всъщност не е зеленчук, а малко ядливо бобово растение и като такова принадлежи към същото семейство като лещата, нахута, боба и фъстъците. Грахът расте в шушулки на лоза и щом шушулката стане дебела, той е узрял за бране.

Хранителен профил

Порция от 80 g (варена) съдържа:

  • 63kcal/263kj
  • 5,4 g протеин
  • 1,3 g мазнини
  • 8,0 g въглехидрати
  • 4,5 g фибри
  • 184 mg калий
  • 104 mg фосфор
  • 1,2 mg желязо
  • 13 mg витамин С

От хранителна гледна точка има малка разлика между пресен и замразен грах, което прави замразения полезна и рентабилна алтернатива.

Добър източник на растителен протеин Тъй като е богат на фибри и е един от най-добрите протеини на растителна основа. Грахът е задоволителен компонент на храната.  Също таке е полезен вегански източник на желязо, което е необходимо за производството на червени кръвни клетки и транспортирането на кислород в тялото.

Може да подобри управлението на кръвната захар С нисък гликемичен индекс (GI) и високо съдържание на фибри. Грахът е полезно включване, ако трябва да наблюдавате нивата на кръвната си захар. Грахът съдържа нишесте под формата на амилоза, което забавя храносмилането и в резултат на това проучванията потвърждават, че може да помогне за подобряване на баланса на кръвната ни захар. Грахът също така съдържа хранителни вещества като магнезий, витамини от група В и витамин С, всички от които помагат за поддържане на контрола на кръвната захар.

Може да поддържа здравето на храносмилането Грахът е богат на фибри, които поддържат здравето на храносмилането и подхранват полезните чревни микроби, които играят ключова роля за нашето здраве. Голяма част от съдържанието на фибри е разтворимо, което може да облекчи запека. Яденето на повече фибри е свързано с намален риск от редица състояния, включително затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания и рак.

Може да поддържа здравето на сърцето Грахът съдържа полезни за сърцето минерали, включително магнезий, калий и калций. Богат е на антиоксидантни хранителни вещества като витамин С, както и фитонутриенти, включително каротеноиди и флавоноли, които предпазват сърцето и поддържат сърдечно-съдовата функция. Разтворимите фибри, които грахът съдържа, ни помагат да управляваме нивата на холестерола, особено LDL холестерола.

Може да предпазва от рак Редовното включване на бобови растения, като грах, в диетата ви може да намали риска от рак поради високите нива на антиоксиданти. Грахът също съдържа естествени съединения, наречени сапонини, тези съединения са показали, че помагат за защита срещу някои форми на рак.

Безопасен ли е грахът за ядене? Бобовите растения са често срещан алерген и грахът не е изключение. Трябва да се обърне специално внимание, ако сте били диагностицирани с алергия към бобови растения, това може да включва фъстъци и соя.