Градински лапад (Rumex patientia)

Градинският лапад е пролетно растение, което в българската народна медицина се използва със забележителни лечебни свойства. Тази билка е известна със своите диуретични, противовъзпалителни и анемични свойства. Градинският лапад се използва за лечение на различни заболявания и състояния. Неговите лечебни приложения включват:

Диуретично действие Поради високото съдържание на антрахинони, градинският лапад помага за изхвърлянето на излишната течност от организма, което е полезно при проблеми като отоци и водната задръжка.

Противовъзпалително действие Билката е известна със своите антиинфламаторни свойства и се използва за облекчаване на възпалителни състояния като артрит, артроза и други възпалителни заболявания на ставите.

Анемия Корените на градинският лапад съдържат значително количество витамин С. Също и производни на антрахинона, в т.ч. и хризофанова киселина. Билката съдържа още минерални соли като фосфати, железни и др., които помагат за увеличаване на нивата на червени кръвни клетки в борбата с анемията.

Подпомагане на храносмилането В народната медицина градинският лапад се използва и за подпомагане на храносмилането и стимулиране на апетита.

За да се извлекат максималните ползи от градинския лапад, обикновено се прилага като чай. Препоръчителната дозировка и начин на приложение могат да варират в зависимост от конкретното заболяване и индивидуалните нужди.

Корените се употребяват в нашата народна медицина предимно против кожни болести, струпеи, кел и скорбут. Отварата се приготвя по 10 г  ситно счукани корени, които се заливат с 2 чаени чаши вряща вода. След което се оставя да ври 10 минути и след изстиване отварата се прецежда. Взема се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден под контрол на лекаря.

Външно средство за налагане на обриви, циреи, кожни струпеи, лимфатични отоци и т.н. е счуканото във вид на каша коренище.

В не далечното минало от смачканите свежи коренища, сварени с оцет и смесени със същото количество свинска мас, се е приготвяло мехлем против краста. Листата на билката се използват също за храна и са изключително ценени от кулинарията.

ВАЖНО!

Преди да започнете да използвате градински лапад за лечебни цели, винаги е добре да се консултирате със здравния си специалист, особено ако сте бременни, кърмите или имате някакви сериозни здравословни проблеми.

Бъдете здрави!