Горска теменужка (Viola odorata)

Горската теменужка, известна също като Viola odorata, е популярна билка в българската народна медицина поради своите лечебни свойства. Прилагам някои от основните начини на употреба при болести, за които се използва:

Против кашлица и бронхит

Горската теменужка е известна със своите експекторантни свойства, които помагат за разреждане на секретите в белите дробове и стимулират отделянето на бронхиални секрети, чрез изкашляне. Традиционно се използва като чай или сироп.

Против болести на гърлото

Viola odorata е известна със своите противовъзпалителни и антисептични свойства, които могат да помогнат при гърлови инфекции и раздразнения. Обикновено се прилага под формата на сироп или се правят гаргари.

Против ревматизъм и артрит

Горската теменужка може да помогне при симптомите на ревматизъм и артрит благодарение на своите антиинфламаторни свойства – помощ в намаляването на възпалителните процеси в тялото. Народната медицина предлага приложение на компреси от теменужка за облекчаване на болката и възпалението.

Против главоболие и мигрени

Етеричните масла от горска теменужка се използват за масажи на слепоочието и челото, което може да помогне при леки главоболия и мигрени.

Успокояващ ефект

Горската теменужка има и успокояващи свойства, което я прави полезна за намаляване на стреса, тревожността и нервното напрежение. Често се използва като съставка в чайове или бани.

Диета съчетана с прием на горската теменужка са изключително средство в лечението на белодробни заболявания, магарешка кашлица и при подаграта.

За приготвяне на чай от горска теменужка, се използват сушени листа и цветове на растението. Обикновено се заливат с кипяща вода и се оставят да киснат за около 10 минути преди да се прецедят и пият. Винаги е добре да се консултирате с лекар или опитен билкар преди да започнете да използвате горска теменужка за лечебни цели. Бъдете особено ВНИМАТЕЛНИ  ако сте бременни, кърмещи или страдате от сериозни здравословни проблеми.

Бъдете здрави!