Грах. Източник на растителен протеин и ползите му върху здравето.

Фарро. Еммер или едно просто италианско здравословно удоволствие.

Фарро (Farro или Еmmer) е вид популярно в Италия пшенично зърно, което включва три различни разновидности: емер, лимец и спелта. Споменава се, че произходът му е на хиляди години и е една от първите култури, които хората са отглеждали за храна. Предлага няколко предимства, включително фибри, протеини, витамини и минерали. Въпреки това, като вид пшеница,  не е подходяща за хора с цьолиакия.

Farro или Фарро е общ термин за три различни сорта пшеница, включващи:

  • лимец или farro пиколо
  • емер или farro medio
  • спелта или farro grande

Въпреки че всички те са вид фарро, сортът, който компаниите етикетират като фарро, обикновено е емер. Не навсякъде, но в повечето случаи в които съм го откривала по този начин. Зависимост от това как производителите обработват зърното, можем да закупим:

  • пълнозърнест фарро, който все още съдържа външния си слой от трици; полуперлено фарро, което запазва част от триците; или перлено фарро, което изобщо няма трици.

Пълнозърнестият фарро има най-добър хранителен профил, докато перленият и полуперленият фарро се приготвят и готвят по-бързо. Хората могат да консумират чисто и сварено фарро или като част от ястия, като го добавят към супи, салати и други ястия. Също така е възможно да се използват определени сортове за приготвяне на печени храни, като хляб. Пълнозърнестият фарро предоставя подобни ползи за здравето на други видове пшеница, но в някои случаи съдържа по-голямо количество хранителни вещества. Обяснявам тези хранителни вещества допълнително по-долу.

С високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти емер съдържа редица важни витамини и минерали, включително доверен източник на витамин B3 (ниацин), който регулира холестерола;

цинк, който играе роля в имунната система; магнезий, който влияе върху функцията на мускулите и нервите; и желязо, което е необходимо за производството на хемоглобин.  Някои видове емер също съдържат големи количества антиоксиданти, дори в сравнение с други видове фарро. Те включват , които могат да намалят възпалението и увреждането от свободните радикали.

  • По-високо съдържание на протеини от съвременната пшеница

Древните видове пшеница, като фарро, съдържат повече протеини от съвременните сортове пшеница в хляба. Това може да е полезно и за хора, които искат да консумират повече растителни протеини или следват вид вегетарианска или веганска диета или просто това е начинът им на хранене.

  • Подходящ източник на фибри

Диета с високо съдържание на фибри може да допринесе за здравословно храносмилане, да достави „добри“ бактерии в червата и има връзки с по-нисък риск от рак на дебелото черво. Доверени източници съобщават, че повече от 90% от жените и 97% от мъжете не получават достатъчно фибри чрез храненето си. Помислете само, че ¼ чаша варен пълнозърнест емер осигурява близо 5 гр фибри, което представлява близо ½ от дневните нужди съответно за възрастни жени и мъже.

  • Полезен за поддържане на умерено тегло

Фибрите също могат да помогнат на хората да поддържаме умерено тегло. Редица проучвания установяват, че приемът на фибри насърчава загуба на тегло съвместно със спазване на диета с контролиран прием на калории. Това може да направи фарро подходящо допълнение към балансираната диета. Пълнозърнестите храни могат да помогнат на хората да се чувстват сити, дори ако приемат по-малко калории от обикновено.