ЕКСПЕРТЕН ОТГОВОР - Може ли приемането на витамини да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания или инфаркт?

ЕКСПЕРТЕН ОТГОВОР – Може ли приемането на витамини да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания или инфаркт?

Все още не е ясно дали приемането на витамини може да намали риска от сърдечни заболявания или инфаркт. Известно е, че никой витамин не може да предотврати сърдечни заболявания, ако не се  контролират останалите рискови фактори. Те включват лоша диета, тютюнопушене, висок холестерол и диабет. Някои проучвания показват, че витамини, като фолиева киселина и витамини С и Е, могат да намалят риска от сърдечни заболявания, а други нямат доказателства. Редица изследванията и медицински специалисти показват връзка между ниските нива на витамин D в кръвта и сърдечните заболявания. В докладите им се потвърждава, че приемането на витамин D с или без калций не намалява риска от сърдечни заболявания или техните усложнения.

Истинната е, че повечето хора, които са на средна възраст и са здрави и се хранят правилно, не се нуждаят от допълнителен прием на допълнителни витамини.

Ако се притеснявате за храненето си и имате съмнения за дефицит, естествено трябва да се консултирате със специалист в направление. Попитайте дали приемането на ежедневен витамин може да е полезно за вас и вашето уникално състояние. Най-доброто, което можете да направите, е да добавите здравословни храни към храненето си, функционални храни също, за да защитите сърцето си. Консумирайте ежедневно зеленчуци, плодове, ядки, здравословни масла, пълнозърнести храни и поне две порции риба седмично. Ограничете солта, добавените захари, трансмазнините и наситените мазнини. И не на последно място, посещавайте профилактичните си срещи с кардиолог.