ЕКСПЕРТЕН ОТГОВОР - Диетата играе ли роля при увеличена простата? Може ли диетата да помогне при симптоми на увеличена простата?

ЕКСПЕРТЕН ОТГОВОР – Диетата играе ли роля при увеличена простата? Може ли диетата да помогне при симптоми на увеличена простата?

Рискът от уголемена простата, наричана още доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ), нараства с възрастта. До 50-годишна възраст половината от мъжете ще покажат признаци на ДХП. Но извършването на някои здравословни промени във вашата диета и навици за упражнения може да ви помогне да управлявате симптомите на ДХП, като повишена честота на уриниране и спешност. Въпреки че няма еталон за всички, изследванията показват, че тези мерки могат да намалят симптомите на ДПХ:

  • Избягвайте течности няколко часа преди лягане или преди излизане
  • Ограничете кофеина и алкохола, тъй като те могат да стимулират желанието за уриниране
  • Консумирайте ястия с ниско съдържание на мазнини
  • Консумирайте голямо разнообразие от зеленчуци всеки ден
  • Консумирайте няколко порции плодове дневно и не забравяйте да включите цитрусови плодове
  • Участвайте в умерена до интензивна физическа активност през повечето дни от седмицата
  • Поддържайте здравословно тегло

Ролята на общия протеин в диетата и връзката му с ДХП не е ясна. Някои клинични проучвания установяват повишен риск от ДПХ при мъже, които ядат повече червено месо. Но други проучвания установяват намален риск от ДПХ при мъже с висок общ прием на протеини, особено прием на протеини от по-слаби форми на протеин като риба. Проучванията върху диетични добавки и билкови терапии (подобни между ликопен и бета-ситостерол и ДХП) имат смесени резултати. Посъветвайте се с Вашия уролог преди да вземете добавки и най-вече какви.