ЕКСПЕРТЕН ОТГОВОР - Могат ли добавките с цинк да помогнат при лечението на гноен хидраденит?

ЕКСПЕРТЕН ОТГОВОР – Могат ли добавките с цинк да помогнат при лечението на гноен хидраденит?

Имам гноен хидраденит. Могат ли добавките с цинк да ми помогнат да управлявам състоянието си?

Ограничени изследвания предполагат, че добавките с цинк биха могли да бъдат от полза за тези с лек до умерен гноен хидраденит. Цинкът играе роля за намаляване на възпалението и ефектите на някои хормони. В едно проучване установява, че хората с гноен хидраденит може да имат по-ниски нива на цинк в кръвта си от тези без това състояние. В друго проучване, група хора с лек до умерен гноен хидраденит приемат 90 милиграма (mg) цинк орално. Докато приемат цинк, около една трета от тях се вижда пълно изчезване на техните кожни лезии от хидраденит супуратива. При останалите в групата са забелязани поне 50% по-малко лезии.

Обръщам внимание, че тези проучвания обаче включват само малък брой хора. Необходими са повече изследвания, за да се знае дали цинкът може да бъде полезен и безопасен за други с гноен хидраденит.

Не забравяйте да говорите с Вашия лекар, ако обмисляте да приемате цинк или други добавки. Добавките могат да имат странични ефекти и да повлияят на функционирането на тялото ви. Те могат също да взаимодействат с други лекарства, които приемате, включително някои антибиотици. Вашият лекар може да ви помогне да се уверите, че това, което приемате, е безопасно и подходящо за вас.

Приеман през устата, цинкът може да причини стомашно разстройство, диария, гадене и повръщане. И когато се приема във високи дози, това ограничава способността на тялото ви да абсорбира медта. Ниските нива на мед могат да причинят проблеми с нервите, като изтръпване и слабост в ръцете и краката.