Експертен отговор - Какво да не приемам с хеликобактер пилори?

Експертен отговор – Какво да не приемам с хеликобактер пилори?

Съветите ми са, да Не приемате ябълков оцет, HCl хапчета за потискане на глада или  всякакви храносмилателни горчиви екстракти (храносмилателни битери), ако имате активна хеликобактер инфекция. Може да се изкушите в опити да увеличите производството на киселина в стомаха с надеждата да унищожите бактериите и да подобрите храносмилането си, но това всъщност може да има обратен ефект (ако инфекцията все още е там). Повече киселина ще накара бактериите да проникнат по-дълбоко в стомашната лигавица, което ще затрудни унищожаването им. Много хора получават възпаление, гастрит и язви в резултат на инфекцията. Добавянето на киселина или киселинно-стимулиращи добавки твърде рано е като да се опитвате да си направите масаж, докато имате слънчево изгаряне. Те са полезни, но в точното време! Първо трябва да се отървете от H Pylori и след това бавно да въведете горчиви добавки за оптимално храносмилане.

Ще бъда горда с Вас, ако не разчитате само на диетата като лечение на бактериите. Докато спазването на съвети за диета ще ви накара да се почувствате по-добре и ще ви помогне в разграждането и усвояването на хранителните вещества, диетата сама по себе си няма да изкорени H Pylori. Запомнете, че имате нужда от подходящ  терапевтичен план за лечение. Гастроентеролозите, традиционно, използват тройна терапия, която включва инхибитор на протонната помпа и два антибиотика. Това е успешно за някои хора, но не за всички, тъй като бактериите са станали по-устойчиви на антибиотици или резистентни. В тяхна помощ, моята практика използва и специфични насоки към добавки с насоченост към H Pylori. Други съпътстващи инфекции или дисбиоза могат да затруднят изкореняването на H Pylori. При тези упорити случаи е необходим цялостен подход, който намалява възпалението. Към този подход приспада и персонализираната диетата, която подобрява храносмилането и поддържа имунната система.

Искам да добавя, че ако сте опитали много неща и все още имате храносмилателен дискомфорт, дори след лечение на хеликобактер и тестовете ви са отрицателни, съвсем е възможно симптомите ви да се дължат на нещо друго. Много хора развиват хранителна чувствителност, пропускливи черва, чревни инфекции или дисбиоза в резултат на бактериите или на самото лечение. Моят всеобхватен подход за хранителна чувствителност и възстановяване на червата е помогнал на много хора в подобна ситуация и може да е точно това, от което се нуждаете, за да преодолеете храносмилателния си дискомфорт.

 

прочети още по темата от тук: