Експертен отговор - Алкалната вода по-добра ли е за вас от обикновената?

Експертен отговор – Алкалната вода по-добра ли е за вас от обикновената?

За повечето хора алкалната вода не е по-добра от обикновената вода. Бутилираната вода, продавана като алкална вода, която се регулира от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Регионалните здравни инспекции (РЗИ), може да има добавени хранителни вещества за постигане на алкално pH. В някои случаите производителите използват специални устройства за промяна на химичния състав на водата. Друг път те добавят хранителни вещества към водата, за да променят нейното pH. Алкалната вода има по-високо ниво на pH от това на обикновената чешмяна вода. Така че привържениците казват, че може да неутрализира киселинността в кръвта ни. Други казват, че алкалната вода може да помогне за предотвратяване на заболявания, като рак и сърдечни заболявания. Аз смятам, че са необходими повече медицински изследвания, за да се потвърдят тези твърдения. Не отричам, че доказани такива също има.

Някои проучвания също предполагат, че алкалната вода може да помогне за забавяне на костната загуба. Според проучвания които съм чела, се твърди, че алкалната вода има ефект върху костната резорбция. Костната резорбция е процес, при който старите костни клетки се разграждат и заместват с нови. По-малко костна резорбция и повече минерална плътност водят до по-добра здравина на костите. Но са необходими допълнителни проучвания, за да се установи дали влияе върху общата костна минерална плътност и дали ползата продължава в дългосрочен план.

Повишеният водород в алкалната вода осигурява по-голяма хидратация от обикновената вода, особено след тежка тренировка. Бутилираната алкална вода има ниво на рН над 7. Алкалната диета като цяло може да противодейства на киселинността, като помага на организма да регулира рН и по този начин предотвратява много болестни процеси, включително развитието на остеопороза. Има и други състояния свързващи се с алкалната вода, като киселинният рефлукс. Това е състояние, при което съдържанието на стомаха, което е кисело, преминава обратно по хранителната тръба. Дългосрочният киселинен рефлукс може да причини заболяване, известно като гастроезофагеална рефлуксна болест или ГЕРБ. Приемът на алкална вода може да служи като допълнително лечение на киселинен рефлукс и начин за предотвратяване на ГЕРБ или други усложнения. Установено е, че алкалната вода с рН 8,8 спира ензим, който е свързан с рефлуксната болест и намалява киселинността на стомашното съдържимо. За влиянието на алкалната вода върху кръвното налягане, според проучванията, при някои хора, които консумират редовно алкална вода, в продължение на 3 до 6 месеца имат по-ниско кръвно налягане, по-ниска кръвна захар и по-малко липиди в кръвта. Водата с високо pH с електролит намалява вискозитета на кръвта след тренировка. Това може да помогне за намаляване на сърдечно-съдовото напрежение поради дехидратация и също да регулира кръвното налягане до нормални нива. При рак, се предполага, че алкалната диета, но не конкретно само приема на алкална вода, може да засили действието на някои химиотерапевтични лекарства, използвани за лечение на рак.