Диетичен режим при остър пристъп и как да се храним? Кои напитки трябва да спрем при подагра?

Изключват се алкохол, екстрактивните вещества, пикантните храни. Кафето и чаят се препоръчват в малки количества и неголеми концентрации. Болните от подагра трябва да приемат по-големи количества течности 2-3 л на ден, за да се увеличи уратния клирънс. Препоръчват се леко алкални минерални води.

Храната на болните трябва да бъде хипоенергийна. Изгражда се дневно меню, съставено първите 48 часа предимно от въглехидрати – ориз, кремсупи, зеленчуци и др. Те са приготвени без сосове и допълнителна мазнина. Количеството на белтъчините е намалено, а мазнините се изключват напълно от храната. Алкохолът е забранен.  Препоръчителни течности през този период са алкални минерални води, подсладено мляко обезмаслено, плодови сокове. Количеството на приетите течности  може да достигне между 2-3 литра на денонощие.

Диетичен режим при хронична подагра със или без усложнения. В тези случаи хранителният режим трябва да отговаря на определени принципи. Изключват се от храната на болните храни, богати именно на пурини. Хранителният режим трябва да бъде направен така, че количеството на пурините да не надвишава 200 мг на ден. От храната на болния от подагра се изключват и животинските вътрешности. Още пърженото месо, супите от месо, кафето и какаото. Когато в храната се включва месо, необходимо е да се знае, че 50% от пурините преминават в бульона. Затова се предпочита консумираното месо да бъде предварително изварено. Количеството на консумираното месо не трябва да надвишава 100 гр дневно. Ограничаването е защото протеините засилват метаболизма и така нараства ендогенната продукция на пикочната киселина.

Количеството на белтъчините не трябва да бъде повече от 1г/кг телесна маса т.е. около 75 г дневно. Следователно режимът е хипопротеиден. Подобно е отношението и към храните, богати на гликокол, като желатин, черен дроб и др. Той увеличава синтеза на пикочна киселина. Намалява се и вносът на мазнини. Хранителен режим, богат на мазнини, повишава чувствителността на ставите и намалява уратурията. Намаляване на общото количество калории е показно преди всичко при случаи, когато подаграта е придружена със затлъстяване. Спадането на теглото в тези случаи е необходимо както и изключването на пурините от храните. За предпочитане е теглото на болните да бъде под идеалното.

Хранителният режим на болните от подагра е млечно-плодово-вегетариански. Целите се простират също така до алкализиране на урината. Чрез големия си обем режимът задоволява апетита на болните. Млякото благоприятства отделянето на уратите, благодарение на калциевия йон, намиращ се в състава му. Яйца се дават на интервал от 1 яйце на 2 дни. Този режим е основен – неговото спазване е достатъчен за поддържането на кръвната концентрация на пикочната киселина в нормални граници.

прочети още тук: