Диетичен подход при подагра. Лечебно хранене при подагра

Диетичен подход при подагра. Лечебно хранене при подагра

Подаграта през годините е смятана за сравнително рядко заболяване.  Позната е още от древността, но днес започва да се среща все по-често. В началото трябва се определят две понятия: хиперурикемия и подагра. Хиперурикемията е чиста биохимична аномалия, която се характеризира с нарастването на кръвната концентрация на пикочната киселина над нормалната стойност. Хиперурикемията се придружава често от подагра (подагрична хиперурикемия). Невинаги е задължително, но в такива случаи говорим за неподагрични хиперурикемии.

Подаграта се характеризира още със специфични артритни прояви. Увреждане на вътрешни органи (специално бъбреци), причинено от хиперурикемията – откриват се почти винаги. Следователно подаграта не може да съществува без хиперурикемия освен по изключение. Етиологията на заболяването не е напълно изяснена. Нарушенията в пуриновата обмяна (по-специално обмяната на нуклеопротеините) е най-често в основата на заболяването. Това се дължи почти винаги на фамилна обремененост. Среща се и вторична подагра най-често при повишено образуване или при намалено излъчване на пикочна киселина от бъбреците. Вторичната подагра се среща при някои кръвни и бъбречни заболявания.

Независимо от формата й подаграта се характеризира в клинично-еволютивен аспект със своите четири стадия – предподагра (безсимпотмна), остра атака от подагра (подагрозен пристъп), период между пристъпите и хроничен стадий на подагра.

Подагрозният пристъп настъпва най-често внезапно, обикновено нощем с много силна болка в една става. Самата става е топла, зачервена, подута. Температурата е повишена до 38-39 градуса. Пристъпите могат да се развият и постепенно в продължение на денонощие. Най-често се засяга ставата на големия пръст на долния крайник. По-рядко се засягат други стави – коленните, китките, раменните, пръстите на ръцете. Една трета от болните развиват нефролитиаза, предшествана дълги години от ставните промени. В някои случаи калкулозата е първият симптом на заболяването. Лечението на подаграта има за цел да нормализира нарушената пуринова обмяна чрез ограничаването на пурините в храната, да потиска образуването на пикочна киселина и да регулира излъчването и през бъбреците. Диетата трябва да регулира реакцията на урината до алкална. Неподходящи храни са животинските вътрешности, кафето и др.

Основната цел на диетата е да изключи продукти, които съдържат пурини и оксалова киселина. Увеличава се приемът на алкални храни като млечни продукти, плодове, зеленчуци, бадеми и др. Ако няма други противопоказания се увеличава приема на течности. Кафето е един от продуктите с високо съдържание на пурини.

Енергийни стойности на диетата. Дневният калориен прием е между 2400 и 2600 ккал. Протеините са в количество около 60-70 гр. Белтъчни представители са основно млечни продукти, като животинските не трябва да са повече от половината. 80 гр. са мазнините – 30% от тях трябва да са растителни, а въглехидратите между 350-400 гр. Диетата препоръчва прием на течности повече от 2л/дн.

Готварската сол също се ограничава при този вид хранене. Термичната обработка на храните не се променя с изключение на приготвянето на месата и рибата. Те трябва да бъдат добре сварени. Храната се разпределя в четири хранения на ден, като между тях се препоръчва прием на течности. Температурата на ястията е стандартна. Готварска сол не надвишава повече от 8 до 10 гр.

прочети още тук: