Диетичен подход при подагра. Лечебно хранене при подагра

Диетичен подход при подагра. Лечебно хранене при подагра

С какво можем да се храним спазвайки диетичен режим?

От супите се препоръчват вегетарианските – картофена, царевична, овесена, млечна, плодови. Приготвят се по стандарт, като може да се използва и яйце. Не бива да се консумира повече от брой яйце на ден. Не се допуска хранене с месни, рибни и гъбени бульони както и супи от спанак, киселец и боб.

Месата и рибата не се изключват от диетата. Те не трябва да са тлъсти. Месата се включват в хранителния режим до 3 пъти седмично в количество около 150 гр. Месо, което е сварено и е около 170 гр. или сварена риба. За по-голямо разнообразие на ястията свареното месо или риба може да се използват като заготовка за други храни. Могат да се комбинират равни количества месо и риба. Абсолютно забранени от месата са: черен дроб, колбаси, пушени храни, език, мозък, осолена риба, консерви, хайвер. Млечните продукти са включени в диетата с представителите кисело мляко, кашкавал, сирене извара, сметана и т.н. Трябва да се избягват силно солените сирена и кашкавали. С яйцата не бива да се прекалява. Не е препоръчително повече от 3-4 яйца седмично.

Зърнените храни също са позволени, но да са в умерени количества. Бобовите култури като боб, леща грах се изключват напълно. Зеленчуците са сред основните храни в диетата. Могат да се консумират както сурови, така и преминали всякакъв вид термична обработка. Изключени от диетата са зеленчуци като: спанак, гъби, киселец, пресен боб, цветно зеле, а също и туршии. Плодовете също са основен хранителен продукт. Могат да се консумират всякакви плодове – преминали всякаква термична обработка. Консумират се сушени или пресни, в кремове и млечни кисели, с мед и т.н. Забранени сладки храни и плодове са: шоколад, смокини, малини, боровинки.

От тестените храни могат да се консумират пшеничен и ръжен хляб, различни печива от пшенично брашно и трици и т.н. Диетата не позволява прием на сладкарски изделия. Кафето и чаят са богат източник на пурини, поради което те са изключват от менюто. Допуска се прием на слабо кафе с мляко. Позволени напитки са плодови сокове и прясно изцедени фрешове.

прочети още тук: