Диетичен подход при язва. Лечебно хранене при язва

Диетичен подход при язва. Лечебно хранене при язва

Язвената болест на стомаха и на дванадесетопръстника са едни от най-често срещаните заболявания на храносмилателната система. Касае се за заболяване с циклично рецидивиращо протичане – фаза на ремисия и фаза на обостряне. За обяснението на патогенезата на язвената болест има много теории. Някои са във връзка с механична – дразнеща храна, инфекциозна, иоксична, илергична или неврогенна.

От съществено значение са грешките в храненето. Грешки като прехранване, поемане на груби и дразнещи храни, пикантни храни. Консумация на алкохол, тютюнопушенето, употребата на различни лекарства, кортикостероидни хормони, противоревматични лекарства, също са причина. При язвената болест може да има една или повече язви с различна големина. Дванадесетопръстното черво язвите са разположени предимно в луковицата. При някои болни може да има едновременно язви на стомаха и дванадесетопръстника. Според протичането язвите биват остри и хронични.

Язвена болест на стомаха От нея боледуват по-често мъже, типичен признак в клиничната изява на заболяването е спастичната болка с различна интензитивност и продължителност, която болните чувстват в епигастриума. Болката обикновено настъпва непосредствено или скоро (около 30 мин) след нахранването и намалява след освобождаване на стомаха от неговото съдържимо (чрез повръщане). При хронично протичане на стомашната язва се наблюдава сезонност на болковите и диспептични оплаквания – предимно пролетно и есенно време при смяна на сезоните, но за отбелязване е, че тази сезонност не винаги е така отчетлива, както при болните с язвена болест на дванадесетопръстника. Болката, повръщането и други диспептични проява са пряко свързани с количеството и качеството на храната. Влошено качество е груба и дразнеща храна, пържени ястия или пикантни храни, лютиви с подправки и пр.

Болката се успокоява след поемане на алкални и спазмолитични противоболкови лекарства. Дълго време апетита е запазен, но при част от болните той може да бъде намален.

прочети още тук: