Диетичен подход при гастрит. Лечебно хранене при гастрит

Диетичен подход при гастрит. Лечебно хранене при гастрит

Какво представлява гастритът?

Гастритът е общ термин за група състояния с едно общо нещо: възпаление на лигавицата на стомаха. Възпалението на гастрита най-често е резултат от инфекция със същата бактерия – Helicobacter pylori , която причинява повечето стомашни язви или редовна употреба на определени болкоуспокояващи. Консумацията на твърде много алкохол също може да допринесе за гастрит. Някои инфекциозни агенти или автоимунни заболявания – болест на Crohn и саркоидоза, както лъчева терапия също са част от причините за появата на гастрит.

Гастритът може да се появи внезапно – остър гастрит или да се появи бавно с течение на времето – хроничен гастрит. В някои случаи гастритът може да доведе до язви и повишен риск от рак на стомаха.

Гастритите са едни от най-често срещаните заболявания на стомаха във всички възрасти и от двата пола. Те са възпалителни заболявания на стомашната лигавица, различават се две основни групи гастрити – остри и хронични.

Острият гастрит представлява остро възпалително заболяване на стомашната лигавица. Най-чести причини за възникване са грешки в храненето – преяждане, употреба на груба и дразнеща и трудносмилаема храна. Други причини са лютиви или пикантни храни, поглъщане на много горещи или много студени ястия или напитки. Честа причина е и злоупотребата с алкохол. Освен това редица медикаменти могат да предизвикат това заболяване – ацетизал, салицилати, кортикостероиди, токсични вещества.

Хроничният гастрит е сравнително често заболяване. Често рецидивиращите остри гастрити, както и по-значителните поражения на стомашната лигавица довеждат до хронифициране на патологичния процес и тук както при острия гастрит имат значение грешките в храненето. При спазване на необходимия диетичен режим оплакванията на болните намаляват или даже напълно изчезват.

Симптоми

както острият, така и хроничният гастрит могат да причинят симптоми и признаци на

  • коремна болка (лошо храносмилане) в горната част на корема, която може да стане или по-лоша, или по-добра с хранене
  • гадене
  • повръщане
  • загуба на апетит
  • усещане за пълнота в горната част на корема след хранене.

Гастритът не винаги причинява признаци и симптоми.

Кога да посетите лекар?

Почти всеки е имал пристъп на лошо храносмилане и стомашно раздразнение. Повечето случаи на лошо храносмилане са краткотрайни и не изискват медицинска помощ. Посъветвайте се с вашия лекар, ако имате признаци и симптоми на гастрит за една седмица или повече. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако имате силна болка, ако имате повръщане, при което не можете да задържите никаква храна, или ако се чувствате замаяни или замаяни. Уведомете Вашия лекар, ако се появи стомашен дискомфорт след прием на лекарства с рецепта или без рецепта, особено аспирин или други болкоуспокояващи.

прочети още тук: