Диетичен подход при бъбречна литиаза. Диета при оксалатни камъни

Диетичен подход при бъбречна литиаза. Диета при фосфатни камъни

При фосфатната литиаза урината има алкална реакция, което налага да се променя чрез съответна среда. Наличието на инфекция на пикочните пътища изисква антибиотично лечение. При липса на инфекция промяната на на реакцията на урината се постига със съответната диета.

Диетата се изгражда от следните хранителни продукти: месо – телешко, птиче, риба, сирене, а така същи и яйца, които се дават в ограничено количество поради богатото си съдържание на калций (известно е, че калциурията алкализира урината и спомага за образуване на фосфатни камъни). Алкализиращ ефект имат също така млякото, картофите, плодовете и зеленчуците. Те не трябва да се изключват от храните на болните от Фосфатна литиаза, но трябва да се ограничават.

Калциевото ограничение не трябва да е трайно, тъй като организмът е лишен от много необходим макроелемент. Необходимо е да се включи под формата на зиг-заг, богати на калций и фосфор храни. Обръща се внимание и на ограничаването на храни, богати на екстрактивни вещества, които възбуждат стомашната секреция и нервната система.

Обобщено основните принципи при изграждането на диетата при фосфатна литиаза са:

  • основната съставна част на хранителния режим се представя от месото, рибата и тестените произведения (при наднормено тегло се ограничават), яйчен белтък, краве масло, сметана, ядкови плодове, сушени плодове, от зеленчуците – краставици, тиквички, грах, фасул, леща.
  • осигурява се достатъчно количество течности под формата на чайове (шипков, ментов, липов) и кисели минерални води (михалковска).
  • достатъчно внос на витамини от плодове, като ябълки, ягоди, дини, пъпеши, тиква.
  • ограничават се храни, богати на витамин D.

прочети още тук: