Черен дроб. Диетичен подход при заболявания на черния дроб и жлъчката

Черен дроб. Диетичен подход при заболявания на черния дроб и жлъчката

Черният дроб е най-големият паренхимен вътрешен орган и втория по големина орган (след кожата) в човешкото тяло. Той се разполага под диафрагмата в горната част на коремна кухина, като се простира от дясно подребрие, преминава през средната част на тази област (епигастриума) и достига до ляво подребрие. Горната му граница е на равнището на VІ ребро, а долната – на дясната ребрена дъга. Черният дроб има форма на призма или клин с основа, насочена надясно, и връх – наляво. Диаметърът му намалява постепенно отдясно наляво. Неговото тегло, когато е напълнен с кръв, е около 2400 гр., а в обезкървено състояние – 1500 гр.
Функциите, които изпълнява далеч надхвърлят ролята му в храносмилането. Една от основните функции, която черният дроб изпълнява, е участието му в метаболизма. Функцията му тук не се изчерпва само в разграждане на отделни молекули – катаболизъм, но и в изграждането на нови такива – анаболизъм.
Основните му  функции са:
  • обмяна на Белтъчини, Мазнини, Въглехидрати и Витамини
  • произвеждане на жлъчни сокове
  • извършва пигментната обмяна – преработва хемоглобина от разрушените еритроцити, при което се образуват жлъчните пигменти, влизащи в състава на жлъчката
  • в чернодробните клетки се осъществява обезвреждане на токсични вещества и лекарства
  • играе важна роля в кръвотворенето и хемостазата (кръвосъсирването), като образува противоанемичен фактор и много от факторите на кръвосъсирването.

Хепатитът е възпаление на черния дроб, който обикновено се причинява от вирусна инфекция. Черният дроб отговаря за филтрирането на вредните вещества като мъртви клетки, токсини, мазнини и излишни хормони. Съществуват няколко вида хепатит, класифицирани според вируса, причиняващ заболяването. Хепатит D е рядко срещан, а най-често срещан е хепатит А.

При чернодробно-жлъчните заболявания лечебното хранене е основа на всяко лечениеи в медицината използваме Диета №5а .

Диета №5а се прилага при остър вирусен хепатит, хроничен активен хепатит и чернодробна цироза в процес на изостряне. При всички заболявания с проява на чернодробна недостатъчност, остър холицистит, при състояние след оперативни намеси на черния дроб и жлъчните пътища.

Основната диета 5 се назначава при хроничен активен хепатит, чернодробна цироза, хроничен холицистит, жлъчно-каменна болест. Едно от най-важните изисквания към чернодробните диети е да включват достатъчно белтъчини към ежедневното меню. Доказано е, че диети с достатъчно белтъчини при жлъчно-чернодробните заболявания водят към по-добри лечебни резултати.

За предпочитане е белтъчините в храната да са в оптимално съотношение животински и растителни 1:1 при широко включване на млечни храни

  • крехко месо и риба, използването на прясно и кисело мляко, извара и други млечни продукти, както и овесени ядки, грис, варен яйчен белтък, осигурява внос в организма на ценните за черния дроб липотропни фактори.

Диета със 100-110 гр. белтъчини дневно подпомага възстановяването на чернодробните клетки и функционалната способност на черния дроб. При чернодробна стеатоза белтъчините в диетата се увеличават 120-130 гр./дневно с оглед противодействие на мастната инфилтрация на чернодробните клетки. Богатото включване на белтъчини в храната при чернодробна стеатоза рязко увеличава активността на ензимите и особено на тези, които катализират мастната обмяна.

Второ важно изискване към диетата при чернодробно-жлъчните заболявания е намаляването на мазнините. При тежко чернодробно увреждане мазнините напълно се изключват от храната (5а). В основната 5 диета намалението е умерено 60-70 гр., с което се щади болният орган.

  • Растителните мазнини са от значение за активизиране на ензимите на липолизата. Растителните масла имат мощно действие върху жлъчкоизливането от мехура и затова техният дял се увеличава от диетата при жлъчен застой като съотношението животински растителен може да бъде 1:1.
  • При чернодробните и жлъчните заболявания се използва мазнина от риба, домашни птици и всички млечни продукти.
  • Не се разрешава овча, говежда, свинска мас и масло.

Третото важно изискване за тази диета се отнася до въглехидратите. Храната при 5 и 5-а по правило е въглехидратна. Количеството на въглехидратите е 350-400 гр./дневно. Сладките въглехидрати захароза, глюкоза, фруктоза се увеличават 80 до 100 гр. дневно и следователно са 20-25% от дневните въглехидрати. Те са ценен енергиен материал и обогатяват черния дроб с гликоген. Особено е важна ролята на въглехидратите, в това число на лесно усвоимите захари при остри чернодробни увреждания тъй като увеличеното отлагане на гликоген одобрява функцията на чернодробните клетки и пречи на мастното израждане. Колкото по-богат на гликоген е черния дроб, толкова по-устойчив е той на различни вредни фактори и толкова по-трудно натрупва киселини. Друг основен принцип на диетата е богатото витаминно съдържание на менюто.

прочети още тук: