Боровинките и техните здравни ползи

Боровинките и техните здравни ползи

Боровинките са кръстени на цвета си. Поради техния сладък и тръпчив вкус и почти без семки, боровинките са изключително популярен плод. Векове наред хората са можели да отглеждат и събират боровинки само в малки количества. Въпреки това, в началото на 20-ти век те са опитомени и донесени на националния пазар. Боровинките вече могат да се консумират през цялата година като здравословни, питателни лакомства.

Ползи за здравето

Боровинките съдържат витамини, минерали и антиоксиданти, които осигуряват забележителни ползи за здравето. Например, боровинките са богати на витамин К, който играе важна роля в насърчаването на здравето на сърцето. Витаминът също е важен за здравето на костите и съсирването на кръвта.

По-високи нива на антиоксиданти

Боровинките са един от най-добрите естествени източници на антиоксиданти. Въпреки че антиоксидантите не са необходими за функционирането на тялото ни, те помагат да го предпазим от увреждане от свободните радикали. Нашите клетки произвеждат свободни радикали като отпадъчни продукти, но тези частици могат да продължат да нараняват други клетки. Консумирането на боровинки редовно само за две седмици може да помогне за намаляване на увреждането на нашите клетки с цели 20%.

По-добри нива на холестерола

Високият холестерол е опасен за сърцето ни, защото може да се натрупа в артериите ни. Холестеролът, който се натрупва, в крайна сметка се окислява и това уврежда тялото ни, ако се случи в големи количества. Антиоксидантите в боровинките помагат за предотвратяване на окисляването на холестерола в кръвта  и дори могат да помогнат за предотвратяване натрупването на холестерол на първо място.

Управлявайте високото кръвно налягане

Редовната консумация на боровинки може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане при хора с метаболитен синдром и да защити сърдечно-съдовото здраве. Настоящата хипотеза е, че боровинките помагат на тялото да произвежда повече азотен оксид, което намалява кръвното налягане в кръвоносните съдове и помага за отпускане на гладката мускулатура.

Контролирайте диабета

Боровинките могат да помогнат на хората с диабет да управляват по-добре нивата на кръвната си захар. Проучванията показват, че редовното ядене на боровинки може да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност при хора с диабет тип 2.

Боровинките също могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвната захар на гладно с близо една трета при хора с диабет тип 2, като им помагат да управляват нивата на кръвната си захар по-ефективно.

 

Хранителни вещества на порция Половин чаша порция боровинки съдържа:

  • Калории: 42 / Протеин: 1 грам / Мазнини: По-малко от 1 грам / Въглехидрати: 11 грама / Фибри: 2 грама / Захар: 7 грама

Боровинките съдържат диетични фибри, които помагат на храносмилателната система да работи гладко. Плодът също е отличен източник на:

  • Витамин С / Витамин К / Витамин А / Манган / Антиоксиданти

Боровинките съдържат значително количество антоцианинови пигменти. Антоцианините са отговорни за наситения лилав цвят на сока от боровинки и са показали обещание да помогнат за намаляване на признаците на стареене, риска от рак и увреждане на ДНК. Боровинките също изглежда имат най-високите нива на антиоксиданти от всички обикновени плодове или зеленчуци.

Тези вкусни плодове могат да бъдат намерени в супермаркети, магазини за здравословни храни и фермерски пазари в цялата страна. Боровинките придават мек, сладък вкус, който е идеален за печива и десерти. Можете също да се насладите на сурови боровинки сами по себе си като прости здравословни закуски. Боровинките издържат по-дълго, ако са охладени или замразени и могат да се добавят в прясна или замразена форма към повечето рецепти с подобни резултати.

Ето някои предложения от мен, как да добавите боровинки към ежедневната си диета:

  • Яжте боровинки сурови като лека закуска или Изпечете боровинков пай.
  • Добавете боровинки към смутита.
  • Направете сок от боровинки.

Включете боровинки в палачинките.

  • Сухи боровинки за лакомство, подобно на стафиди или просто си направете боровинково гаспачо.