Билколечение при затлъстяване

Билколечение при затлъстяване

Затлъстяването представлява значително отлагане на мазнини в мастните депа на организма вследствие смущение в регулацията на мастната обмяна, което води до рязко увеличаване на телесната маса и до смущения в редица други органи и системи. При повечето болни (80 – 90%) се установява, че причина за затлъстяването е увеличеното приемане на храна вследствие на повишен апетит, което може да бъде трайно или периодично. Увеличаване на масата се получава и при водене на заседнал живот. Значение имат и наследствените фактори. Често се установява, че един или няколко членове на едно семейство имат затлъстяване и други обменни заболявания – диабет, подагра и др.

Най-голямо значение за развитието на затлъстяването имат поетите с храната въглехидрати. Те стимулират панкреаса към увеличено отделяне на инсулин, който има липогенно действие. Установява се, че ритъмът на хранене също има голямо значение за правилното усвояване на храната.

Нормалната телесна маса се получава, като ръстът в см се намали със 100. Ако телесното тегло надвишава „идеалното“ с 10%, затлъстяването е 1 степен; при 30 -49% 2 степен; при 50 -90% е 3 степен и над 100% 4 степен. При затлъстяване се наблюдават смущения и от страна на други органи и системи -хиперхолестеролемия, атеросклероза, хипертония, холелитназа и др. Смята се, че миокардният инфаркт е 2 -3 пъти по-чест при хора с наднормена маса, а 30 -40% от тях развиват диабет.

Храната трябва да бъде с намалена калоричност, разпределена на 3-5 приема и да се пият по-малко течности. Препоръчват се и умерени двигателни занимания, гимнастика, разходки.

Фитотерапията е подходящ метод за лечение както на самото затлъстяване, така също и на неговите усложнения. Добре подбраните дроги (билки)  успешно регулират смутената въглехидратна, мастна и водно-солева обмяна, осмотичните процеси, йонното съдържание и т.н. Принципът за комбиниране на лекарствените растения против затлъстяване е много прост -един силен лаксатив, един добър диуретик, едно регулиращо обмяната средство и едно газогонно средство. Така се поощрява отделянето по всички пътища. Дозата трябва да осигури желаното действие – необходимия лаксативен и диуретичен ефект.

Чай при затлъстяване за намаляване на теглото

съставки: Cort. Frangulae – Кори Зърнастец

Rad. Taraxaci – Корен Глухарче

Rad. Ononidis – Корени Гръмотрън

Hb. Equiseti – Стръкове Хвощ

Fr. Anethi – Плодове Копър

метод на приготвяне: В 600 г кипяща вода се поставят 1-2 с.л. от сместа. Вари се 3 мин, кисне 60 мин и се прецежда. От отварата се приема  3 пъти дневно по 150 – 180 г преди ядене. Приемането на отварата трябва да осигурява дефекация 2 пъти дневно. За постигането на този резултат количеството на сместа от дроги може да се увеличи или да се намали. Лечението не трябва да води до изтощение. Количеството на консумираната храна и калоричността и трябва да се намалят.

*** Лечението се провежда под лекарски контрол в продължение на 1 -2 месеца. След почивка от 7 – 8 дни се повтаря.***