Безопасни ли са диетите с високо съдържание на протеини за отслабване?

За повечето здрави хора модел на хранене с високо съдържание на протеин обикновено не вреди.  Това обаче важи когато се спазва за кратко време. Подобен хранителен режим би могъл да помогне в загубата на телесна маса, като повишава чувството на ситост.

Истината е, че ако храненето не се съблюдава от специалист или принципът е хаотичен, могат да възникнат поредица от здравословни проблеми. Да, ако следвате поредна модна диета с високо съдържание на протеини и то за дълго време съществува здравословен риск.

Някои ТОП диети с високо съдържание на белтък ограничават въглехидратите толкова много, че може да не получите достатъчно хранителни вещества или фибри. Това може да причини здравен дискомфорт като лош дъх, главоболие и запек.

Ако сте достатъчно любознателни на тема хранене, знаете че някои диети с високо съдържание на протеини позволяват червени меса, преработени меса и други храни с високо съдържание на наситени мазнини. Тези храни в забързаното ни ежедневие създават илюзията, че са свръх полезни в отслабването с многото си протеин в състава си. Личното ми убеждение е, че могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Именно преработените меса могат да повишат холестерола на липопротеините с ниска плътност (LDL), „лошия“ холестерол.

Добре е ние специалистите по хранене, да насочваме пациентите си към правилните за тях индивидуални диети и хранителни режими. Давам пример, че високо белтъчен режим на хранене може да влоши работата на бъбреците при хора с бъбречно заболяване. Това може да се случи, защото тялото може да не е в състояние да се отърве от всички отпадъчни продукти на протеина, който е вече разграден.

Ако искате да се придържате към диета с високо съдържание на протеини, подбирайте вашия протеин внимателно. Аз естествено не съм против месото като източник. Но, дълбоко съветвам да стойте далеч от преработените меса. Без да обидя производителите им, разбира се. Съветвам ви да правите добър избор на протеин като:

  • соев протеин,
  • боб,
  • ядки,
  • риба,
  • постно пиле без кожа (филе),
  • постно телешко месо (филе),
  • свинско (филе)
  • и нискомаслени млечни продукти.

Не забравяйте, че качеството на въглехидратите, които приемате, също е важно. Изключете преработените въглехидрати от вашата диета, като чипс и бисквити . Избирайте въглехидрати с високо съдържание на фибри и хранителни вещества, като пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове.

Съветвайте се с лекаря си, преди да започнете диета за отслабване. Изключително важно е да го направите, ако имате бъбречно заболяване, диабет или други придружаващи заболявания. И най-вече не забравяйте, че загубата на тегло може да е краткотрайна. Особено ако се върнете към начина, по който сте се хранили. Най-добрият план за хранене е този, към който можете да се придържате. Правилният подход съчетан интелигентно и подкрепен с наука, води до здравословен прогрес.

Бъдете здрави!