Анорексия. Хранене при анорексия. Кои хранителни вещества са полезни?

Анорексия. Хранене при анорексия. Кои хранителни вещества са полезни?

Анорексията е психологическо хранително разстройство, което се характеризира с отказ от храна до степен на гладуване. Други симптоми са силен страх от затлъстяване който не преминава, колкото и да отслабне болният, изключителна хиперактивност и мания за спортуване, негативно усещане за собствения си външен вид, дълбок срам и  злоупотреба с наркотици и/или алкохол.

Кой страда от заболяването?

95 % от страдащите от това заболяване са жени. Анорексията най-често се проявява в юношеските години. Нарушения на храненето не са  характерни само при младите момичета. Жени около и над  четиридесетгодишна възраст също са податливи на това заболяване. Лекарите подозират, че причината може да бъде ниското ниво на невротрансмитера серотонин, което води до психологически проблеми, свързани с анорексията и булимията.

Особености на заболяването. Някои болни от анорексия просто престават да се хранят. Други предизвикват повръщане веднага след хранене. Трети взимат слабителни след хранене. Има и такива, които правят и трите неща. Макар че повечето страдащи от анорексия изпитват нормален глад в началото на заболяването, те се научават да не му обръщат внимание. Въпреки отказа да се хранят, такива болни често се вманиачават на тема храна и могат с часове да фантазират за нея, да четат рецепти, дори да приготвят изящни блюда за другите. Друга характерна особеност на заболяването е че болните от анорексия обикновено отричат да им има нещо, твърдят, че „просто не са гладни“ и дори настояват, че трябва да свалят още „някой и друг килограм“. Много болни от анорексия жени страдат същевременно и от булимия. Нервна булимия се нарича консумацията на огромни количества храна за кратко време, последвано от предизвикано повръщане,  употребата на диуретици или почистващи медикаменти.

До какво довежда заболяването?

Анорексията може да доведе до поднормено тегло, прекомерна слабост, виене на свят, спиране на менструацията, отоци на шията, язва и разяждане на хранопровода, разрушаване на емайла на задните зъби от честото повръщане, спукване на кръвоносни съдове на лицето, забавен пулс и понижено кръвно налягане. В някои особено тежки случаи в храносмилателната система се откриват заседнали материали, използвани за предизвикване на повръщане, които трябва да се извадят по хирургичен път. Системните физиологични промени при страдащите от анорексия включват нарушено функциониране на щитовидната жлеза, пулсови аномалии, нарушено отделяне на хормона на растежа и на хормоните кортизол, гонадотропин и вазопресин.

Анорексично поведение

Ако анорексичното поведение продължи дълго, се проявяват класическите усложнения, свързани с гладуването. Нарушеното електролитното равновесие – поради недостатъчното равнище на калия и натрия, причинява обезводняване, мускулни спазми и в крайна сметка спиране на сърдечната дейност. Ако се използват слабителни, те още повече изчерпват запасите на организма от калий.

Анорексия – психосоматика

Хипокалиемията (недостигът на калий) е основен проблем за страдащите от анорексия. Хроничната хипокалиемия може да доведе до нарушен ритъм на сърцето и в резултат на това до сърдечна недостатъчност. Отначало анорексията е била смятана за изключително психологически проблем. През последните няколко години обаче лекарите и нутрициолозите са открили и някои физически аспекти на заболяването. Така например, при страдащите от нарушения на храненето се наблюдават нарушения на химическото равновесие, сходни с характерния дисбаланс при пациенти с клинична депресия. Установено е, че при някои случаи на анорексия причината е остър недостиг на цинк.

Макар, че учените все повече свързват анорексията с физиологическите фактори, психическите остават важни. Заяжданията на връстници и родители може да създадат у човека мания, че е с наднормено тегло. Освен това мнозина страдащи от анорексия проявяват значителен страх от това, че ще пораснат, а момичетата често са в сложни отношения с майките си. Някои може би се опитват да отговарят на поставените от родителите им високи критерии, но се чувстват неадекватни – недостатъчно красиви и  интелигентни. Страдащото от анорексия момиче може да развие комплекс за малоценност, да се смята за дебела или грозна и никакъв здрав разум или убеждаване  не успява да промени мнението му.

Около 30%, от болните от анорексия се борят цял живот със заболяването. Други 30% прекарват поне още един животозастрашаващ пристъп, а останалите 40% оздравяват. Дори след пълно възстановяване от острата фаза на заболяването, на организма може да са нанесени сериозни увреждания.

Хранене при Анорексия. Хранителни вещества.

Докато си създавате нормален режим на хранене, яжте добре балансирана, богата на фибри храна, поемайте много пресни сурови плодове и зеленчуци. Те прочистват организма. След прочистването му апетитът се нормализира. Осигурете си достатъчен прием на здравословни белтъчни храни, например риба и соеви белтъчини. Качествените белтъчини са важни за възстановяването на телесните  тъкани и загубената мускулна маса. Не яжте захар и избягвайте продуктите от бяло брашно. Избягвайте обработените храни и ресторантите за бързо хранене. Търговските подобрители в тези храни усилват нежеланието за хранене.

Много важни

Мултивитаминен и минерален комплекс плюс естествен бетакаротин и Витамин А, и калций и магнезий, калий, и селен, и цинк плюс мед. Употреба според указанията на лекар.  Всички Хранителни вещества са необходими и трябва да се вземат в доза по предписание, защото преминават бързо през храносмилателният тракт и не се усвояват добре. Всички ензими,  които са важни за повишаване на апетита и изостряне на вкуса, изискват цинк и мед. Цинкът и медта действат заедно за предотвратяване недостигът на мед.

Важни

Ацидофилус

Употреба според указанията. Вземайте на гладно, за да стигне бързо до тънкото черво.  Нужно вещество да замести „полезните“ бактерии, изгубени в резултат на употребата на слабителни или при повръщането.

Комплекс свободни аминокиселини

Употреба според указанията.  Доставят лесноусвоимите протеини,  необходими за възстановяването на тъканите.

5-хидрокси-L- триптофан.

Употреба според указанията. Помага за лечение на депресия и нервността.

Гама-аминомаслена киселина.

Употреба според указанията.  Способства за облекчаване на стреса и депресията,  дава усещане за благополучие.  Не се вземайте ч, ако страдате от маниакално депресивно разтройство или вземате антидепресанти.

Комплекс от мултиминерали

Употреба според указанията. За възстановяване на изгубените минерали.

Масло от едноцветна пупалка или масло от ленено семе

Употреба според указанията.  Важно за всички функции на организма,  възстановяването на клетките и лекуване на възпалението нервните клетки.

Витамин В комплекс

Употреба според указанията.  Помага за предотвратяване на анемията и замества изгубените витамини от групата В.

Витамин В12

Употреба по предписание.  Увеличава апетита, предотвратяване окапване на косата и увреждането на много от телесните функции.

Витамин С с биофлавоноиди

Употреба според указанията.  Необходим за отслабената имунна система и за облекчаване натоварването на надбъбречните жлези.

Полезни

Бирена мая

Употреба по схема. Съдържа балансиран комплекс от витамини от групата В.

Келп (кафяви водорасли)

Употреба според указанията. Необходими за равновесието на минералите.

Витамин D3

Употреба според указанията.  Необходим за усвояване на калция и предотвратяване на загубата на костна маса.

Витамин Е

Употреба според указанията. Повишава кислородния прием в организма, необходим за оздравяването му.

Билки

За възстановяване на черния дроб и прочистване на кръвта използвайте глухарче, бял трън, червена детелина и див ямс (диос корея). Следните билки стимулират апетита: Корен оп джинджифил, женшен, готу кола, мента.  Внимание: Не вземайте женшен, ако имате високо кръвно налягане. Жълтият кантарион и кава-кава успокояват нервната система и предпазват от депресия.

Ако някой проявява признаци на анорексия, трябва да бъде прегледан от лекар. Потърсете лекар, който може да се занимае комплексно с физическите и психическите аспекти на болестта. За оздравяването обикновено е необходима специализирана психотерапия и съвети за храненето.  Обърнете внимание на самочувствието си. Жените с ниско самочувствие са склонни към саморазрушително  поведение от рода на нещастни връзки, компулсивно сексуално поведение и нарушения в храненето.

Изграждайте връзки с хора, които ви карат да се чувствате значими – хора, които ви се възхищават, насърчават успехите и интересите ви. Доколкото е възможно, премахнете от живота си нещата и хората, които ви потискат и  помислете дали да не започнете психотерапия, за да се научите да се справяте с негативните ситуации, които не можете да избегнете. В много случаи болният от анорексия трябва да бъде хоспитализиран и да му се дава интравенозно калий и мултивитамини.

Гладуването усилва депресията, раздразнителността и гнева. На оздравяващия от анорексия може да му отнеме година и повече, за да подобри представата си за своето тяло, да възстанови нормалния си режим на хранене и да премахне последиците от гладуването върху настроението и поведението си. Някои учени смятат, че невротрансмитерите от рода на допамина, серотонина, норадреналина и ендогенните опиоиди влияят върху анорексията.

Учените са установили, че добавките на цинк помагат срещу депресията и тревожността и че болните от анорексия жени, вземащи цинк, наддават средно два пъти повече на тегло от невземащише цинк. Цинкът, получаван от храната или под формата на добавки, помага на мнозина болни от анорексия да възвърнат нормалния си апетит и тегло. Сам по себе си недостигът на цинк обаче не води до анорексия.

Проблемите със самочувствието на болните от анорексия често започват в много ранна възраст. Ако на едно дете се повтаря, че е глупаво, че за нищо не го бива, че не заслужава да бъде обичано и т.н., то най-вероятно ще повярва. Освен това, последните изследвания показват, че повечето (ако не и всички) момичета в Америка преживяват остър спад на самочувствието в началото на пубертета, точно когато е най-голяма вероятността за поява на нарушения в храненето.