Алкохол и метаболизъм. Какво трябва да знаем при консумация на етанол?

Алкохол и метаболизъм. Какво трябва да знаем при консумация на етанол?

Даването на достатъчно време на черния ни дроб да метаболизира напълно погълнатия алкохол е единственият ефективен начин за избягване на алкохолната токсичност. Пиенето на кафе или вземането на душ няма да помогне. Пиенето на сода с лимон, също. Законовата граница за интоксикация е BAC от 0,08. Като се има предвид скоростта, с която черният ни дроб метаболизира алкохола след спиране на приема му, и степента на отделяне на алкохол, отнема най-малко пет часа на легално нетрезво лице, за да достигне трезвеност.

Консумация на етанол

Дестилираните спиртни напитки имат изключително малко хранителни вещества, но бирата и виното осигуряват някои хранителни вещества, витамини, минерали и полезни растителни химикали заедно с калории. Типичната бира съдържа 43Кcal/100мл., чаша вино съдържа приблизително 80 Кcal/100мл, а 50 мл. твърд алкохол е около 235 Кcal/100мл. (водка без миксер).

Когато човек започне да пие алкохол, до 5% от погълнатия етанол се абсорбира директно и се метаболизира от някои клетки на стомашно-чревния тракт (устата, езика, хранопровода и стомаха). До 100% от останалия етанол се движи в обращение. Това е една от причините, поради които кръвните тестове са по-точни при измерване на нивата на алкохол. Белите дробове и бъбреците ще отделят около 2% до 10% от този циркулиращ етанол. Колкото повече пием, толкова по-бързи са пътуванията ни до тоалетната. Човешкото тяло се дехидратира в резултат на тези чести ходения до тоалетната. Тази дехидратация засяга всяка една клетка в тялото ни, включително мозъчните клетки. Това е причината за така наречения „сутрешен махмурлук“. Важно е да не приемаме тиленол (ацетаминофен). Метаболизмът на алкохола активира ензим, който трансформира ацетаминофен в токсичен метаболит, който причинява възпаление и увреждане на черният ни дроб. Увреждането на черния дроб може да не е необратимо. Вместо това може да пием вода с електролити или спортни напитки, за да рехидратираме клетките на тялото. За „шкембето“, естествено няма да пиша, само споменавам!

Алкохолът е летливо (запалимо) органично вещество и може да се превърне в газ. Белите дробове издишват алкохола като газ. Колкото повече алкохол се консумира, толкова по-силна е миризмата на алкохол в дишането на човек. Истина е, нали? Алкотестерите измерват нивата на издишан алкохол в белите дробове, за да определят състоянието на нетрезво състояние.

Черен дроб

Черният ни дроб метаболизира до 85% – 98% от циркулиращия етанол. Черният дроб използва два метаболитни процеса, за да се отърве от този циркулиращ етанол възможно най-бързо и безопасно.

Алкохолдехидрогеназна система и Микрозомална система за окисляване на етанол (MEOS). Алкохол дехидрогеназна система.

Около 80 до 90% от общото чернодробно поглъщане на етанол се обработва чрез алкохол дехидрогеназната система. Разграждането на етанола започва в черният ни дроб. Ензимът, който катализира тази реакция, се нарича алкохол дехидрогеназа. Продуктите от тази реакция са ацеталдехид, NADH (редуциран коензим, който пренася електрони от една реакция към друга) и Н+ йон. Ацеталдехидът е много токсичен за черния дроб и клетките на тялото ни. В момента, в който се произвежда ацеталдехид, трябва да се разгради, за да защити чернодробните клетки. Ензимът, който ще извърши този тип реакция на разграждане, е ацеталдехид дехидрогеназа (ALDH). Ацеталдехид дехидрогеназата превръща ацеталдехида в ацетат, който е нетоксична молекула.

Микрозомална система за окисляване на етанол (MEOS)

При умерено пиене, около 10 до 20% от общото усвояване на етанол от черния дроб се обработва чрез микрозомалната система за окисляване на етанол (MEOS). По време на периоди на обилно пиене системата MEOS ще метаболизира по-голямата част от погълнатия излишен етанол. Обилното пиене стимулира човешкото тяло да включи ензимите на системата MEOS за по-бързо изчистване на етанола от тялото ни. Системата MEOS също се намира в черния дроб. Подобно на системата за алкохолна дехидрогеназа, ацеталдехид дехидрогеназата веднага ще превърне ацеталдехида в ацетат, нетоксична молекула. Други продукти от тази реакция са NADH и Н+ йон.

Съдбата на ацетата

Произведеният ацетат (от алкохолдехидрогеназната система и микрозомалната система за окисляване на етанол) или се освобождава в кръвообращението, или се задържа в чернодробните клетки. В чернодробните клетки ацетатът се превръща в ацетил CoA, където се използва за производството на други молекули като CO2 или се използва в синтеза на мастни киселини и холестерол.